Receptbeskrivning

Asiatiska vårrullar

Ingredienser för
50 g glasnudlar
75 g gul lök
4 st vitlöksklyfta
125 g vitkål
125 g stjälkselleri
100 g shiitakesvamp
200 g böngroddar
2 tsk ingefära, riven, färsk
2 msk rapsolja
2 msk fisksås
2 msk japansk soja
2 msk råsocker
300 g fläskfärs
50 st vårrulledeg, blaad 12x12cm
1 st äggvita
5 dl matolja, till fritering
1 st vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
1 st röd spansk pepparfrukt
2 msk råsocker
0.5 st lime, rivet skal + saft
2 msk fisksås
1 msk vatten


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1 Lägg glasnudlarna i en skål och häll på varmt vatten. Låt dem ligga ca 5 min. Häll av vattnet och klipp dem i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök, finstrimla vitkål och stjälkselleri, finhacka shiitakesvamparna, skölj böngroddarna och riv ingefäran. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och fräs lök, vitlök, vitkål, selleri och svamp på strax över medelvärme ca 5 min. Blanda ner glasnudlar, böngroddar, ingefära, fisksås, soja och råsocker. Stek ytterligare ca 2 min. Häll upp i en skål. Stek färsen i samma stekpanna på hög värme ca 3 min. Se till att färsen blir finfördelad. Blanda ner den i grönsaksblandningen. Låt svalna.
2 Vispa upp äggvita i en skål. Lägg ut ett vårrulleark i taget med ett hörn mot dig. Pensla ytterkanterna med äggvita. Lägg på ca 1 msk av fyllningen i mitten och vik över det nedre hörnet.
3 Vik över sidohörnen …
4… och rulla ihop. Täck degarken med en fuktig handduk medan du rullar för att förhindra att de torkar. Gör samma sak tills all fyllning är inrullad.
5 Värm olja i en kastrull med höga kanter. Reglera värmen så att den håller 160°. Lägg i 4–5 vårrullar i taget och låt dem fritera tills de får en gyllenbrun färg, ca 3 min. Låt dem rinna av på t ex ett tätt galler med hushållspapper under eller direkt på papper.
6 Blanda samman alla ingredienser till såsen. Servera vårrullarna varma och låt var och en doppa dem i såsen.

Visningar: 1052
Inlagt 2013-04-13 20:58:49