Receptbeskrivning

Jamie Olivers vegetariska currygryta

Ingredienser för
2 st gul lök
1 st butternutpumpa
1 st blomkålshuvud, litet
1 st färsk chili(kan uteslutas)
4 st vitlöksklyftor
1 koriander, färsk
0.5 burk rogan josh-pasta, patak’s (à 283g)
400 g kikärtor
100 g babyspenat
500 g yoghurt, naturell
1 ris(ca 2.5 dl)
några hela kryddnejlikor
1 flagad mandel
5 st morötter
1 st röd chili, färsk
1 koriander, färsk
2 ingefära, färsk
1 st citron
1 chapatibröd
gurkmeja, att pudra över
1 st citron
2 tsk senapsfrö
1 tsk gurkmeja
0.25 st röd chili, färsk
1 st chili, torkad
olivolja
olivolja, extra virgin
havssalt
svartpeppar
1 papadums
kall öl


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Börja medLäs igenom hela receptet och förbered alla ingredienser och all utrustning som du behöver. 2. Fyll vattenkokaren med vatten och koka upp. 3. Sätt en stor kastrull eller gryta på hög värme. 4. Sätt ugnen på 180 grader. Ställ in matberedaren på grovrivning. 5. Currygryta – del 1Skala och hacka löken och lägg i kastrullen med en skvätt vatten och rikligt med olivolja. 6. Dela pumpan försiktigt på mitten (för att spara tid använder jag bara toppen som inte har några frön, men du kan spara botten till senare tillfälle) Skär längs med i fyra delar och skiva sedan i 1 cm stora bitar tvärs över. Du behöver inte skala. 7. Lägg bitarna i stekpannan med löken. 8. Ansa blomkålen och ta bort bladen. Skär i munsbitsstrora bitar och lägg dem i pannan (om du vill ha lite extra krydda kan du skiva ner färsk chili nu). 9. Krossa vitlöken med skalet på och finhacka koriandern med stjälkar och allt. 10. Spara några korianderblad till dekoration. Lägg allt i pannan tillsammans med en rejäl skvätt kokande vatten. 11. Tillsätt kryddpastan och kikärtorna med spadet från burken. Rör om väl och sätt sedan ett lock på grytan. 12. Låt stormkoka och rör om då och då. 13. Ris - del 1Häll riset i en medelstor kastrull med en skvätt olivolja och några kryddnejlikor. 14. Tillsätt 2 koppar(samma storlek som koppen med ris) kokande vatten. 15. Tillsätt en nypa salt och sätt sedan på locket och låt koka på medelhög värme i ca 7 minuter. Fyll vattenkokaren med nytt vatten och koka upp. 16. ChapatiKnyckla ihop ett stort ark smörpapper under rinnande vatten. 17. Släta ut arket igen och lägg chapatibröden i lager ovanpå. Stänk lite olivolja och pudra gurkmeja över varje bröd. 18. Slå in bröden i pappret och sätt in dem i mitten av ugnen. 19. Morotssallad – del 1Rosta mandelflagorna under omrörning i en liten stekpanna på medelhög värme, tills de får lite färg. Lägg mandeln i en liten skål. 20. Tvätta och ansa morötterna, riv dem grovt i matberedaren tillsammans med chilin(ta bort stjälk och frön först), en tredjedel av koriandern och skalad ingefära. 21. Lägg över i en serveringsskål. 22. Currygryta – del 2Kolla till grytan och tillsätt lite vatten om det ser torrt ut. Rör om och sätt på locket igen. 23. Ris – del 2Nu ska det ha gått 7 minuter, så ta bort riset från värmen och ställ åt sidan med locket på så att det får ånga till sig i 7 minuter till och bli riktigt fluffigt. 24. Morotssallad – del 2Ringla lite av den finare olivoljan(extra virgin) över salladen och strö över en nypa salt. 25. Riv över citronskal och pressa ner lite citronsaft. Blanda väl och toppa salladen med rostade mandelflagor och lite korianderblad. 26. Currygryta - del 3Ta locket från grytan. Kolla av konsistensen och tillsätt med av det kokande vattnet om det behövs. Hur ”blöt” grytan ska vara bestämmer du själv – prova även att mosa en del av grönsakerna för att få lite variation i texturen. 27. Smaka upp med salt och rör ner spenaten. 28. Cirtonpickles Skär citronen i åtta delar, ta ur kärnorna och finhacka. Finhacka även chilifrukten. 29. Sätt tillbaka stekpannan som du rostade mandlarna i på plattan med medelhög till hög värme. 30. Ringla i lite olivolja och tillsätt senapsfrön, gurkmeja och hackad chili. Smula även ner den torkade chilin. 31. När det börjar fräsa i pannan tillsätter du den hackade citronen och en nypa salt, räkna till 10 och ta sedan pannan från plattan och häll över blandningen i en skål för att svalna. 32. Vid serveringHäll upp hälften av yoghurten i en liten skål. 33. Ringla över olivolja(extra virgin) och ställ fram på bordet med pappadums och skålen med citronpickles. 34. Ställ fram de varma chapatibröden direkt från ugnen. 35. Häll över currygrytan och riset i stora serveringsskålar. 36. Toppa grytan med resten av yoghurten och lite korianderblad. 37. Öppna en kall öl och hugg in!

Visningar: 546
Inlagt 2013-04-14 14:45:55