Receptbeskrivning

Pastitsio

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Jag var och jobbade i Stockholm för ett tag sen och på väg hem stannade jag och åt lunch på en liten, liten restaurang utanför Uppsala. Jag tog "dagensrätt" och fick smaka Pastitsio första gången: OTROLIGT GOTT !!!
Jag frågade naturligtvis efter receptet men restaurangen hade PATENTSKYDDAT sina recept !?!!!

Jag såg att det fanns ett annat recept här på Taste Line också men det här känns närmare vad mina smaklökar avslöjade:

Ingredienser
400 gr stora makaroner
6 hg köttfärs (eller lammfärs)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
persilja
1 dl vitt vin
olivolja
salt
peppar
kanel
nejlika
2 äggvitor
2 msk ströbröd
riven ost
75 gr margarin
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
2 äggulor

Gör så här:
Koka makaronerna till hälften i saltat vatten. Låt vattnet rinna av makaronerna i durkslag, häll tillbaks dem i kastrullen (ej på varma plattan), häll över smält margarin. Bryn köttfärs, lök och vitlök i olja. Tillsätt tomater, vitt vin, persilja och kryddor (var försiktig med kanel och nejlika). Låt såsen koka ihop medan du gör vitsåsen. Smält margarinet i en kastrull och rör i mjölet. Häll i mjölken lite i taget och under omrörning, låt såsen sakta koka upp (rör hela tiden).Den ska bli slät och len.
Ta kastrullen av värmen salta, peppra och rör der äggulorna. Tag köttfärsen av värmen och blanda ner äggvitor, ströbröd och 1½ dl riven ost. Smörj en stor gratäng form. Häll i hälften av makaronerna, bred över köttfärsen och häll på resten av makaronerna.
Häll över vitsåsen och strö över riven ost. Grädda i 175 ca 30 - 35 minuter.

Visningar: 413
Inlagt 2013-04-14 18:07:45