Receptbeskrivning

SÅSER & TILLBEHÖR varma & kalla

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
RHODE ISLANDS: 4-6 port
1 dl majonäs
1 dl gräddfil
1 dl chilisås
(tabasco)

Extra tbh.
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
1/2 tsk curry


ÖRTSÅS: God till fisk (Lax)
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 fiskbuljong tärning
2 dl creme fraiche
1/2 dl av vardera gräslök, dill, och persilja finhackad.
1 tsk smulad dragon
salt och nymald sv. peppar.
1 msk smör

Koka upp i en kastrull vin, vatten och buljong.
Sätt i creme fraichen och koka på ganska stark värme i 10 min.

Tillsätt övriga ingerdienser och värm ihop.
Håll nu såsen varm ej kokande.



GURKSÅS: God till fisk (Lax)
1 skalad gurka i skivor (1/2 cm bitar)
1 dl stark fiskbuljong
1/2 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
salt och sv.peppar
50 gr smör
1 msk finhackad gräslök
pressad citron

Koka upp grädden och gurkbitarna och låt sjuda en stund.
Späd med vin och buljong.
Sätt i övriga ingredienser och koka till gurkan mjuknat.


PEPPARSÅS: Restaurang P
1 dl caj`ps grillolja
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk idealmjöl
3 dl grädde

Häll grillolja i en panna och tillsätt pepparn.
Koka bort oljan.
Tillsätt mjöl och grädde och sjud till den blir varm.


PAPRIKASÅS:
2 röda strimlade parikor
2 skivade sharlottenlökar
2 dl vispgrädde
1/2 dl vitt vin
salt, cayennepeppar

Koka upp grädden
Tillsätt paprikan och löken och koka i 15 min.
Kör såsen i mixer.
Tillsätt vin och smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda ett par min.


BASILIKA OCH DRAGON SÅS:
2 sharlottenlökar
1 msk smör
2 msk vitvinsvinäger
2-3 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
1 tsk torkad basilika el. dragon (alt. 15 färska blad hackade)
2 dl creme fraiche
salt, peppar?

Smält smör
Fräs löken
Tillsätt vinäger och vitt vin.
Koka ihop till ca.1/2 dl. återstår.
Häll i buljongen.
Tillsätt creme fraichen och koka ihop.
salt, peppar? om man vill ha i.


DRESSING: (Till tacos, köttfärs paj m,m)
1 dl chilisås
1/2 dl majonäs
1 pressad vitlöksklyfta
4 st hackade smörgåsgurkor
2 1/2 dl gräddfil

Rör ihop och låt dra en stund.
Alt 1: lite tabasco, cayennepeppar.
Alt 2: 2 tsk senap

GOD SÅS TILL KÖTT:
2 msk smör
2 msk soya
1/2 buljongtärning
2 msk whiskey
2 dl creme fraiche

Rör ihop alla ingredienser och låt sjuda en stund.


SÖTSUR SÅS:
1 dl socker
1 dl äppelcidervinäger
1 msk soja
1 msk sherry (kan uteslutas)
1 1/2 msk ketchup
1 dl ananasspad eller juice
1 msk majsstärkelse (Maizena)

1. Blanda socker, vinäger, soja, sherry och ketchup i en kastrull. Koka upp.
2. Blanda ananasjuice och majsstärkelse i en skål och red såsen med blandningen. Koka inte för mycket efter detta, då blir såsen seg.


ÄPPEL TSATSIKI:
2 små äpplen
1 1/2 dl matyoghurt
1 msk riven färsk pepparrot

Riv äpplet grovt.
Blanda äpple, yoghurt och pepparrot.



AVOCADO TSATSIKI:
1 avokado
1/4 gurka
2 dl matyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Dela, kärna ur och skala avokadon.
Skär avokado och gurka i små tärningar.
Blanda det med matyoghurt, vitlök, salt och peppar.



LÄTT LÖJROMSSÅS:
5 dl lätt crème fraiche
100 g löjrom
1 dm gurka, skalad
1 msk färsk citron- eller apelsintimjan, hackad
1 msk gräslök, hackad
salt

Låt löjrommen rinna av i ett kaffefilter ca 30 minuter.
Dela och kärna ur gurkan.
Skär den i mycket små tärningar.
Blanda samman crème fraichemed löjrom, gurka, timjan och gräslök.
Smaka ev av med salt.


GRÖNSAKS SALSA:
2 dl tärnat tomatkött
2 dl tärnad paprika
1 dl hackad lök
1-2 msk färsk finhackad chili
½ dl olivolja
1 tsk socker
½ msk citronsaft
1 tsk salt
2-3 krossade vitlöksklyftor

Fräs lök, vitlök och paprika i olivolja, som ej ska ta färg.
Tillsätt tärnat tomatkött och kryddor och låt koka på svag värme i ca 5 minuter.
Smaka av och låt stå och dra i 15-30 minuter.
Salsan serveras varm eller kall.


GODA RÖRAN:
1 burk creme fraiche
1 Philadelfia ost neutral 200gr (ej light)
1 stor röd lök (hackad)
2 pressade vitlöksklyftor

Rör ihop creme fraichen och ost och vitlöken, tillsätt löken och låt dra 1 timme.

Gott att ha till kött, fisk, kyckling och på rostad franska.
PS: Sätter man i gravad lax el. räkor blir det perfekt fyllning i baguetter.


CHILISÅS MED HONUNG:
400 g Krossade tomater
2 hackade gula lökar
1 msk Smör; eller margarin
2 msk Honung
3 tsk chilipulver
Salt , Grovmalen svartpeppar

Fräs löken i smöret utan att den får färg.
Tillsätt tomater, honung och chilipulver.
Låt såsen småkoka i ca 5 minuter.
Späd ev med lite vatten.
Smaka av med salt och svartpeppar.


DRAGONSÅS:
1 msk finhackad lök
smör el. margarin
1 msk vetemjöl
2,5 dl buljong
1 dl vispgrädde
1/2 tsk dragon
soja
ev. konjak

Fräs löken i lite smör.
Strö över mjölet.
Rör om och späd med buljong och grädde.
Smaksätt med dragon, soja och ev. konjak.

TARTARSÅS
1 1/2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
2 hackade cocktailgurkor
1 msk hackad kapris
gräslök, hackad

Blanda gräddfil med majonnäs, hackade cocktailgurkor, hackad kapris och lite hackad gräslök.

Visningar: 569
Inlagt 2013-04-18 16:02:46