Receptbeskrivning

Oxfilé med potatis- och jordärtskockspuré

Ingredienser för
1 kg oxfilé av god kvalitet
flingsalt, efter smak
svartpeppar, efter smak
1 knippe rosmarin och timjan
olja och smör att steka i
1 st gul lök, stor
2 st vitlöksklyftor
1 st morötter
1 rotselleri
0.5 rödvin, kraftigt
2 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
2 msk honung
2 st lagerblad
3 rosmarin, färsk
3 timjan, färsk
sky från köttet
25 g smör
1 kg mandelpotatis
300 g jordärtskockor, ca
3 dl grädde
50 g smör
salt, efter smak
peppar, efter smak
200 g rimmat sidfläsk
1 smör
4 st morötter, stora
25 g smör
3 msk råsocker
1 kruka bladpersilja
salt, efter smak
peppar, efter smak


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. KöttPutsa filén från hinnor.
2. Sätt ugnen på 100 grader.
3. Hacka örterna och rulla köttet i dem samt rikligt med salt och peppar.
4. Hetta upp olja och smör i en panna och bryn köttet runt om på mycket hög temperatur så att det får en fin yta.
5. Lägg över köttet i ugnsfast form med spar köttsaften i pannan till skyn.
6. Sätt in köttet och ta ut vid 56 grader innertemperatur.
7. Låt det därefter vila i folie i ca 15 minuter så blir innertemperaturen 58 grader.
8. SkySkala lök, vitlök, morötter och rotselleri.
9. Skär i klyftor.
10. Fräs hastigt i kastrull.
11. Slå på vinet och de övriga ingredienserna.
12. Koka upp och låt sen sjuda på svag värme under lock i ca en timme.
13. Häll på köttsaft när köttet brynts och vilat i folie.
14. PuréSkala potatis och jordärtskockor.
15. Koka mjuka i varsin kastrull då potatisen tar längre tid.
16. Häll av och lägg i en stor kastrull.
17. Kör slätt med elvisp.
18. Värm grädde och smör och häll ner i purén till önskad konsistens.
19. Smaka av med salt och peppar.
20. Håll varm till servering.
21. StrösselTa bort svålen på sidfläsket och skär sen i fina små bitar.
22. Värm smör i en panna och stek fläsket krispigt.
23. Låt rinna av ordentligt på hushållspapper.
24. MorotsremsorSkär fina remsor av morötterna med hjälp av en potatisskalare.
25. Hetta upp smöret i en panna och fräs morötterna en minut på hög värme.
26. Slå på råsocker och låt remsorna karamelliseras.
27. Smaka av med salt och peppar.
28. Strö över hackad persilja vid servering.
29. Vid serveringTranchera köttet i ganska tunna skivor.
30. Sila skyn, smaka av med salt och peppar.
31. Klicka i smöret i skyn, rör slät och håll varm.
32. Arrangera allt fint på tallrikar, gärna varma. Strösslet ska strös över purén.

Visningar: 1085
Inlagt 2013-04-29 07:19:38