Receptbeskrivning

Stek - fransk rostbiff

Ingredienser för
1 kg rostbiff utskuren biff eller filé av nöt
1 tsk salt
svartpeppar
1 dl örtkryddor, färska hackade t ex rosmarin basilika timjan mynta
2 st vitlöksklyftor hackade ev
2 kg mandelpotatis
1.5 tsk salt
75 g smör
2 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
salt och peppar
2.5 dl balsamvinäger
0.75 dl farinsocker
0.5 dl vatten
2 msk smör rumsvarmt


  120 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
6 - 8 personer
En riktigt saftig rostbiff tillagas på låg temperatur tills kärntemperaturen är 55˚

1. Gnid in köttet med salt, peppar, örter och eventuellt vitlök. Lägg det i en ugnsform och stick in termometern så att spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet.

2. Stek på låg värme, 90˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm. Låt köttet vila under aluminiumfolie.

3. Skala och dela potatisen till potatispurén. Koka. Prova med en sticka.

4. Häll över potatisen i en bunke och mosa den grovt med en potatisstöt.
Tillsätt smör och grädde. Späd till lagom konsistens med mjölken. Smaka av med salt och peppar.

5. Till den sötsyrliga balsamvinägerreduktionen låter du vinäger, socker och vatten koka ihop i en liten kastrull ca 5 minuter. Ta kastrullen
från värmen och låt det svalna lite. Vispa ner smöret i klickar.

6. Skiva upp köttet och servera med grönsakerna, potatispurén och balsamvinägerreduktionen.

+

Mera smak. Vill du eftermarinera köttet kan du lägga ner det varma, nystekta köttet i en plastpåse med hackade örter, vitlök, salt och olja. Knyt till, lägg i en form och låt svalna innan du ställer
in i kylen.

Visningar: 437
Inlagt 2013-04-29 22:41:37