Receptbeskrivning

Grillad älgbiff med ädelostkryddad klyftpotatis

Ingredienser för
4 st biff av älg- eller nötkött, (à 175 g) ski
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, grovmald
3 st bakpotatisar
2.5 st lökar, röda
1 msk olja, + 1 msk olja
1 tsk salt
150 g ädelost, krämig
0.5 st lök, röd
1 msk smör
0.5 tsk svartpeppar, grovmalen
2 dl vatten
1 msk kantarell- och viltfond, koncentrerad
1 dl portvin, rött
1 tsk vinäger
1 msk maizena majsstärkelse, + vatten
50 g smör
trattkantareller, haricots verts och vaxbön


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatisen, skala lökarna och klyfta dem. Ringla 1 msk oljan ner i en ugnsplåt och vänd potatis- och lökklyftorna däri. Stek potatisen i mitten av ugnen ca 45 min. Vänd potatisarna ett par gånger under stektiden. Salta med ca 1 tsk salt.
2. Sås: Finhacka rödlöken. Hetta upp smöret i en liten kastrull och fräs löken en kort stund. Tillsätt peppar, vatten, fond, portvin och vinäger. Låt såsen koka samman till drygt 2 dl.
3. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Blanda majsstärkelse med vattnet och red såsen. Inför serveringen vispas smöret i den heta såsen och får därefter inte koka mer.
4. Bind ett steksnöre runt varje biff så att den blir rund i formen. Hetta upp en grillpanna. Stryk tunt med 1 msk olja på varje biff. Salta och peppra och grilla dem ett par minuter på var sida.
Låt dem eftersteka med potatisen 3-5 min.
5. Ta ut den heta plåten och smula ädelosten över potatis och lök. Lägg upp kött, potatis, lök, förvällda bönor, frästa trattkantareller och sås på 4 tallrikar. Servera genast med ett glas gott rött vin.

Visningar: 460
Inlagt 2013-05-06 07:33:12