Receptbeskrivning
Vietnamesiska vårrullar
Ingredienser
för
100 g risnudlar tunna
0.5 st gurka
1 st morot
2 dl isbergssallad riven
12 st rispapper
1 st röd chilifrukt
1 st vitlöksklyfta(or)
5 msk strösocker
0.5 dl fisksås
0.5 st gurka
1 st morot
2 dl isbergssallad riven
12 st rispapper
1 st röd chilifrukt
1 st vitlöksklyfta(or)
5 msk strösocker
0.5 dl fisksås
Beskrivning
12 rullar:
1. Gör såsen: Kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksås och limesaft och rör tills sockret har löst sig. Låt stå i kylen minst 30 minuter.
2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten. Skär dem i ca 5 cm långa bitar.
3. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tunna stavar, ca 5 cm långa. Skala moroten och skär den i likadana stavar.
4. Blanda gurka, sallad, böngroddar och morot.
5. Dela räkorna på längden.
6. Doppa ett rispapper i ljummet vatten, ta upp det och vänta i några sekunder tills pappret är så mjukt att det kan rullas.
7. Lägg lite mynta och koriander mitt på pappret. Fortsätt med lite av grönsaksblandningen, nudlarna och sist två räkhalvor. Vik in kanten från både vänster och höger och rulla sedan ihop nedifrån till en rulle.
8. Servera rullarna hela eller dela dem på snedden mitt på. Servera med dippsåsen.
Ur Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.
Recept: Monica Eisenman
Foto: Jonny Lindh
1. Gör såsen: Kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksås och limesaft och rör tills sockret har löst sig. Låt stå i kylen minst 30 minuter.
2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten. Skär dem i ca 5 cm långa bitar.
3. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tunna stavar, ca 5 cm långa. Skala moroten och skär den i likadana stavar.
4. Blanda gurka, sallad, böngroddar och morot.
5. Dela räkorna på längden.
6. Doppa ett rispapper i ljummet vatten, ta upp det och vänta i några sekunder tills pappret är så mjukt att det kan rullas.
7. Lägg lite mynta och koriander mitt på pappret. Fortsätt med lite av grönsaksblandningen, nudlarna och sist två räkhalvor. Vik in kanten från både vänster och höger och rulla sedan ihop nedifrån till en rulle.
8. Servera rullarna hela eller dela dem på snedden mitt på. Servera med dippsåsen.
Ur Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.
Recept: Monica Eisenman
Foto: Jonny Lindh
Visningar: 533
Inlagt 2013-06-06 17:53:10

