Receptbeskrivning

Blåbärsmoussetårta

Ingredienser för
1 st ägg, litet
0.5 dl strösocker
0.75 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
350 g blåbär, färska eller frysta
4 st äggvitor
1 krm citron, pressad
1 dl vatten
2 dl strösocker
5 st gelatinblad


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1 Sätt ugnen på 175°. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Vispa ner mjölet. Bred ut smeten i rundeln. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.2 Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg ner bottnen i formen. 3 Vispa grädden fluffig. Låt den stå i rumstemperatur. Mixa blåbären med mixerstav. Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaft till ett fast skum. Koka upp vatten och socker. Låt koka på hög värme till 120°. Häll ner den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa 5–10 min tills marängsmeten svalnat.
4 Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm hälften av blåbärspurén i mikron eller i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i purén. Rör ner resten av blåbärspurén. 5 Vänd ner blåbärspurén lite i taget i marängsmeten. Rör ner lite av blåbärsmarängen i vispgrädden och vänd sedan i resten. 6 Häll moussen i formen och jämna till ytan. Frys tårtan minst 6 timmar. 7 Låt tårtan tina långsamt i kylen ca 4 timmar. Lossa den från formen, eventuellt med hjälp av en gasolbrännare.

Visningar: 154
Inlagt 2012-01-22 17:41:20