Receptbeskrivning

Dillkött

Ingredienser för
1 kg lammkött med ben t.ex rygg bog eller rev (eller kalvkött med ben)
2 l vatten
0.5 msk salt
10 st vitpepparkorn
1 st lök
1 st morot
3 st dillkvist(ar)
potatis(ar)
2 msk saften av citron eller matättika
1 msk socker
3 msk dill finklippt
1 msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Putsa köttet från fett och grova hinnor. Sätt eventuellt i en köttermometer.

2. Lägg köttet i vattnet och koka med kryddor, lök, morot och eventuellt dill tills temperaturen är 85°C eller köttet med provnål känns genomkokt.((Kalvkött har, liksom lamm, betydligt kortare koktid än nöt.)

3. Låt det vila något innan det skärs i skivor eller bitar och serveras. Använd kokspadet till sås.

4. Koka dillsåsen. Smält matfettet i en kastrull. Rör i mjölet och tillsätt buljongen. Koka såsen under omrörning 3-5 minuter. Smaksätt med saft av pressad citron eller matättika, socker, finklippt dill, samt ev. salt och peppar.

5. Servera köttet skuret i skivor eller bitar med sås till eller med köttbitarna i såsen.

6. Koka potatis eller ris och servera till. Servera ev. med kokta grönsaker, saltgurka eller en sallad.

Visningar: 655
Inlagt 2013-05-10 08:30:10