Receptbeskrivning

Helstekt oxfilé “gourmet”

Ingredienser för
800 g oxfilé av finaste kvalitet (gärna färsk fr
2 tsk salt
1 tsk peppar
6 st vitlöksklyftor, rostade
3 msk socker
3 msk tomatpuré
5 msk kalvfond
5 msk balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)
5 dl rött vin (12174 hidden rock )
ev spär du såsen med lite köttsaft från u
1 kg potatis, king edward
2.5 dl crème fraiche, 34%
1 västerbottensost, färdigriven
2 st vitlöksklyftor
1 knippe persilja, färsk
2 msk smör
0.5 dl het mjölk
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
80 g trattkantareller, torkade
smör
flingsalt
2 st morötter, i tunna stavar
3 tsk timjan, färsk, finhackad
1 st vitlöksklyfta


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Helstekt oxfiléStek köttet i smör runt om, salta och peppra.
2. Lägg över köttet som bara fått bli brynt i ugnsfat, stick ner en termometer där köttet är som tjockast.
3. Stek i mitten av ugnen på 125 grader (ju lägre temp i ugn desto saftigare kött) tills termometern visar 55-65 för rosa, eller 65-80 för genomstekt (jag väljer ca 64 grader).
4. RödvinssåsRosta hel vitlök i ugnen på 220 grader, låt svalna.
5. Sätt på en kastrull där du blandar tomatpuré och socker med vitlökarna.
6. Rör om, tillsätt fond och vinäger, sedan vinet.
7. Låt koka upp, sedan puttra på svag värme, ju längre desto bättre, gärna 80-90 min minst!
8. Sila sedan bort de hela vitlökarna, tillsätt sedan lite köttsaft från oxfiléfatet.
9. Om såsen är för lös, kan du röra ner 2-3 msk smör och reda med mörk maizena.
10. LyxmosSkala och skär potatisen i små bitar, koka tills den är mjuk (10-15 min beroende på hur små bitar).
11. Slå av vattnet, låt potatisen svalna något, ca 10 min.
12. Tillsätt crème fraiche och rör ihop.
13. Tillsätt 1 dl västerbottenost, pressa i vitlöksklyftor och rör ner ett knippe finhackad persilja.
14. I med 2-3 msk smör, samt hetta upp mjölken och tillsätt den.
15. Använd nu elvisp tills moset är poröst och lagom bra konsistens.
16. Smaka av med salt & peppar.
17. Häll upp mos i portionsskålar, och häll över lite västerbottenost (riven) och gratinera i övre delen av ugnen i ca 8-12 min - guldbrun ska färgen bli.
18. Uppmärksamma dina gäster att formarna är HETA då du serverar!
19. TillbehörBlötlägg svampen i kallt vatten ca 10 min, låt allt vatten rinna av och lägg svampen på ett papper någon minut.
20. Tillsätt smöret i en stekpanna och stek svampen på medelvärme tillsammans med endast flingsalt tills den är lagom knaprig. Ta ur från pannan.
21. Tillsätt mer smör i stekpannan och smörstek morötterna i smöret, tillsätt pressad vitlök och finfint hackad timjan.
22. Låt steka på lägre värme.
23. Servera köttet med rödvinssås, tillbehör samt en portionsform med lyxmos per person.

Visningar: 448
Inlagt 2013-05-22 18:50:14