Receptbeskrivning

Saftigaste Sockerkakan ( ..även som Mjuk Pepparkaka)

Ingredienser för
4 st ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g smör
0.5 dl vatten


  1 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
☆ ☆ ☆ JULTIPS! Gillar du mjuk pepparkaka? Det är lätt att omvandla receptet till julens saftigaste mjuka pepparkaka. Tillsätt 2 tsk av respektive krydda: Malda nejlikor, mald kanel, mald ingefära samt mald kardemumma (kryddorna kan med fördel tillsättas i mjöl och bakpulverblandningen. Använd sedan enbart 1 av citronerna och byt ut vattnet (0,5 dl) mot 1 dl lingonsylt/rårörda lingon. ☆ ☆ ☆

1. Smörj och bröa en stor hålform.
Ställ ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Vispa äggen och sockret ljust och luftigt. Tips ! Använd ekologiska ägg för en gulare färg på kakan.

4. Blanda vetemjölet och bakpulvret, sikta ner i smeten.

5. Häll i smöret och vispa. Alternativt varva mjölblaningen med det smälta smöret, om det blir trögt att vispa.

6. Riv skalet från båda citronerna och pressa ur saften. Vispa ner i smeten. Tänk på ! Tvätta citronerna innan skalet rivs. Om citronerna har varit kylda: rulla dom med handflatan mot en hård yta innan du pressar ur saften.

Vill du inte använda citron? Jag tar lite av vad jag har hemma för att spetsa till kakan när jag inte har citron. Tex vaniljextrakt, vaniljsocker, flädersaft och jag har till och med använt blåbärssoppa ! Om du tillsätter vätska istället för citron brukar ½ dl fungera bra.

7. Tillsätt 0,5 dl vatten och vispa samman.

8. Fyll formen med smeten och placera mitt i ugnen, ca 40 min (OBS! Tiden varierar från ugn till ugn). Kakan är färdig när inget fastnar på stickan och den släpper ifrån kanterna.

Tips ! Det är lätt att lyxa till kakan med vit choklad. Bryt 100 gram vit choklad i bitar och stick ner i kakan före gräddning.

Visningar: 158
Inlagt 2013-05-24 08:17:41