Receptbeskrivning

Fisksoppa med saffran och aioli

Ingredienser för
500 g räkor med skal
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 påse saffran (1/2 g)
2 dl torrt vitt vin
1 vatten
400 g potatis
1 fänkålsstånd (250 g)
2 pak soi (à 150 g)
300 g laxfilé, utan skinn och ben
300 g torskfilé, krav- eller msc- märkt
1 dl vispgrädde
2 krm chiliflakes
2 äggulor
2 tsk pressad citron eller vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
3 tsk salt
gjutjärnspannebröd med alger och prästost,


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Aioli: Vispa ihop äggulor och citronsaft eller vinäger. Tillsätt oljorna droppvis under kraftig vispning. Smaka av med pressad vitlök och salt. 2. Soppa: Skala räkorna och spara skalen. Ställ räkorna i kylen. 3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med räkskal och saffran. Häll på vinet och koka ca 5 min. Tillsätt vattnet. Låt koka under lock ca 15 min.

4. Skala och skär potatisen i ca 2 × 2 cm stora tärningar. Ansa och skär fänkål och pak soi i grova bitar. Skär lax och torsk i ca 2 × 2 cm stora bitar. 5. Sila buljongen och koka upp den igen. Tillsätt grädde, salt och chiliflakes. Lägg potatisen i grytan och koka ca 8 min. 6. Lägg i fänkål, pak soi och fisk. Låt koka ytterligare ca 3 min. 7. Lägg i räkorna (de ska inte koka i soppan, då blir de sega). Servera med aioli och gjutjärnsbröd.

Visningar: 372
Inlagt 2013-05-28 22:48:58