Receptbeskrivning

Gratäng på jordärtskocka och torkad svamp (grädde)

Ingredienser för
650 g jordärtskockor
1 tsk salt, per liter kokvatten
1 msk smör, till formen
500 dl förvälld
25 g smör
2 krm salt
0.75 krm vitpeppar
0.25 st gul lök, ca 50 g
1 msk vetemjöl
2 dl svampspad, eller vatten
1 dl vispgrädde
0.5 dl ost, lagrad riven


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala jordärtskockor, dela de stora och lägg ner dem i kallt vatten undan för undan. Koka dem i nytt lättsaltat vatten tills de är ordentligt mjuka, ca 10 minuter efter uppkoket. Slå upp i durkslag och låt stå att rinna av.
3. Gör svampstuvningen: Torkad svamp läggs i blöt ca 30 min. Sila sedan ifrån spadet men spara det. Fräs grovhackad svamp och smör ca 10 minuter. Tillsätt kryddor och finhackad lök, rör om och låt fräsa 5 min. Pudra över mjöl och späd sedan med svampspad/vatten och grädde under omrörning. Låt småputtra på svag värme 10 minuter.
4. Smörj en ugnssäker form. Lägg först i de kokta skockorna, slå sedan över svampstuvningen och överst osten. Gratinera högt upp i ugnen tills gratängen fått fin färg. Serveras varm med ett gott
bröd och en tomatsallad samt ev något skivat kött.

Visningar: 170
Inlagt 2013-05-28 23:26:25