Receptbeskrivning

Morotssoppa med ingefära och citron

Ingredienser för
ingredienser
500 g morötter
ca 2 cm färsk ingefära
2 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 citron
0.5 gul lök
3 msk olivolja
8 dl vatten
2.5 msk konc grönsaks- eller kycklingfond
2 msk färskpressad citronjuice
4 skivor havrebröd (se länk under punkt 9)
1 dl matyoghurt (10 %)
färsk mejram eller persilja till garnering
salt
peppar


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Skala och skiva ingefäran. Koka upp grädden i en kastrull med ingefära och citronskal. Ta från värmen. Skala morötterna och skär i slantar. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk och glansig i 2/3 av oljan i en kastrull, ca 2 minuter. Tillsätt morötterna och fräs ytterligare någon minut. Häll på vatten och fond. Koka upp och låt småkoka under lock tills morötterna är mjuka. Ta från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller i matberedare. Sila ner grädden i soppan. Tillsätt citronjuicen. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225°C. Kantskär brödet Studentskans havrebröd och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringla över 1/3 av oljan och blanda. Ställ mitt i ugnen tills krutongerna fått lite färg, ca 5 minuter. Ta ut och strö över lite salt. Garnera sopptallriken med krutonger, mejram eller persilja och matyoghurt. Häll på soppan. Ringla gärna över ytterligare lite olja. För alla Gör glutenfri: gör krutonger av glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och matyoghurt. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt grädden med soja- eller havrebaserad gräddersättning och matyoghurten med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Visningar: 354
Inlagt 2013-06-04 12:55:02