Receptbeskrivning

Svampsoppa med ärtcrème och rostbröd

Ingredienser för
svampsoppa
ca 1 l svamp t ex trattkantareller eller cham
1 gul lök
2 msk rapsolja, smör eller margarin
8 dl vatten
2.5 dl matlagningsgrädde
0.5 tsk timjan
2 grönsaksbuljongtärningar
2 krm svartpeppar
Ärtcrème
4 dl frysta ärter (4 dl ärtor motsvarar ca 200 g
1 vitlöksklyfta
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olja
2 krm salt
1 krm peppar
2 msk majsstärkelse (maizena)
0.5 dl kallt vatten
till servering
1 fullkornsbaguette


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Svampsoppa: Ansa och skär svampen grovt. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i matfett tills den vätska som bildas kokat in och löken är mjuk. Häll på vatten, lägg i buljongtärningar och tillsätt grädde. Smaksätt med timjan och svartpeppar. Låt soppan koka 15-20 minuter. Ärtcrème: Halvtina ärterna och skala vitlöken. Kör i en matberedare eller använd stavmixer. Tillsätt citronjuice och olja. Kör till en jämn massa. Smaksätt med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och vispa ner redningen i soppan. Låt den koka ytterligare 2 minuter. Servera soppan med rostat bröd och ärtmix. För alla Läs noga ingrediensförteckningen på buljongtärningen och brödet. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och använd mjölkfritt matfett. 

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 10 2009.

Visningar: 560
Inlagt 2013-06-04 13:15:23