Receptbeskrivning

Ankconfit med rosenkål och äpple

Ingredienser för
salt
4 st rimmade anklår
3 st vitlöksklyftor
6 st kvistar timjan
3 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
3 dl matolja el annan neutral olja
1 kg ansad rosenkål
3 msk crème fraiche
2 msk smör
1 st pressad citron
1 st rött vinteräpple
5 st plockade timjanskvistar
1.5 st schalottenlökar
3 msk maizenamjöl
2 dl matolja
salt och peppar


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Anklårens ska vara rikligt saltade, gör gärna det dagen innan. Låt stå minst ett och ett halvt dygn innan serveringstillfället.
2. Lägg anklåren i en ugn säker form med höga kanter. Dela vitlöken i tre delar. Lägg i alla övriga ingredienser över anklåren. Häll på olja så att det täcker anklåren. (Anklåren släpper lite fett när det blir varmt, så ta inte för mycket.)
3. Sätt in i ugnen på 100 grader i cirka 2 timmar. När köttet är riktigt mört (precis innan benet lossnar), är det klart. Låren ska under hela tiden vara täckta med fett. Om fettet har sjunkit, fyll på med mer olja under tiden som ankan grillas i ugnen.
4. Ta ut ankan ur ugnen. Låt den ligga kvar i fettet så att de håller värmen. Hit kan du förbereda dagen innan. Om det behövs, värm igen i ugnen på 100 grader så blir anklåren genomvarma igen.
5. Tillbehör: Skala schalottenlöken och skivaden i tunna ringar. Vänd ringarna i maizenamjöl. Värm matolja i en gryta till cirka 180 grader. Fritera lökringarna tills de har fin brun färg. Tag upp och lägg på hushållspapper. Salta.
6. Dela rosenkålen i kvartar och koka sen i lätt saltat vatten med 1 msk smör med locket på. Tärna äpplet i kuber.
7. Häll av vattnet när rosenkålen är mjuk och har en fin grön färg. Tag hälften av kålen och mixa i en mixer med crème fraiche tills det blir en slät kräm. Smaka av med lite citronsaft,salt och peppar.
8. Tag upp den resterande kålen ur grytan. Tillsätt en msk smör, en halv finhackad schalottenlök, citronsaft, salt och peppar. Tillsätt äppelkuberna och timjan.
9. Ankconfit: Ta upp anklåren strax innan servering och droppa av fettet. Stek anklåren med skinnsidan neråt i en stekpanna tills skinnet är knaprigt. Servera tillsammans med råsenkålen med äpple.

Visningar: 227
Inlagt 2013-06-08 23:05:25