Receptbeskrivning

Ångkokta mandarinpannkakor

Ingredienser för
7 dl vetemjöl (450 g)
3 dl kokande vatten
1 msk kallt vatten
3 msk sesamolja+ till händerna
ev lite extra vetemjöl till utbakningen


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Mät upp mjölet i en bunke, rör i först kokande och sedan kallt vatten. Ta lite sesamoja på händerna och knåda raskt samman degen. Arbeta den 3-4 minuter till en mjuk och slät deg. Täck bunken och låt stå 20-30 minuter.
2. Ta upp degen på lätt mjölat bord. Dela den i två delar och knåda varje del slät. Forma delarna till var sin 40 cm lång rulle och dela varje rulle i 16 bitar. Rulla varje bit till en boll i handen, kläm den flat till en kaka med 6 cm diameter. Pensla hälften av kakorna med sesamolja. Täck varje penslad bit med en openslad kaka. Kavla nu varje dubbelkaka till en tunn, jämn pannkaka, cirka 15 cm tvärsöver. Täck pannkakorna med en handduk så att de inte torkar.
3. Hetta upp en torr gjutjärnspanna till medelvärme och grädda en dubbelpannkaka i sänder 1-2 minuter på varje sida. Pannkakan ska få ljusbruna prickar och bubbla upp efter vändningen. Ta upp, sära de två lagren, lägg i en trave efterhand och täck med en handduk. Var försiktig, pannkakorna är mycket heta.
4. Ställ pannkaksfatet på en stjälpt skål i en vid kastrull med bottenskyla kokande vatten. Lägg på lock och låt sjuda 5 minuter. Täck med handduk vid bordet, så pannkakorna inte torkar och bryts.

Visningar: 377
Inlagt 2013-06-08 23:06:18