Receptbeskrivning

Makalös marängtårta

Ingredienser för
3 st äggvitor
1 krm vinäger
2 dl socker
2 st äggulor
1 dl socker
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
225 g blåbär, tinade
3 st äggulor
1 dl socker
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
3 dl vaniljvisp
1 st daim, krossad
valfri mängd frukt/bär


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. MarängbottenVispa äggvitorna till vitt skum.
2. Tillsätt vinäger och vispa ytterligare en stund.
3. Smeten ska bli slät och fin. Blanda successivt i sockret.
4. Vispa samtidigt. Sprid ut den färdiga smeten i en cirkel på bakplåtspapper.
5. Gör cirkeln ungefär 24 centimeter stor i diameter.
6. Försök att skapa en upphöjning av maräng utmed cirkelns kanter så att fyllningen inte rinner ut.
7. Grädda 2-3 timmar i ugn på 100 grader. Låt svalna.
8. BlåbärsglassTina blåbären.
9. Vispa äggulor och socker i en skål.
10. Blanda mjölk och grädde i en annan skål.
11. Vispa tills det blir krämigt.
12. Blanda äggsmeten och grädden med blåbären.
13. Häll smeten i en form och ställ den i frysen.
14. Rör om några gånger under infrysningen som tar cirka 6 timmar (med en glassmaskin tar det cirka 30 minuter). Tina i kyl 20-30 minuter före servering.
15. VaniljglassVispa ihop äggulor, socker och mjölk i en kastrull.
16. Klipp upp vaniljstången på längden och lägg den i kastrullen.
17. Sjud blandningen tills den tjocknat lite.
18. Det tar cirka 3 minuter. Låt svalna.
19. Ta upp vaniljstången och skrapa ner kornen i äggblandningen.
20. Vispa grädden hårt.
21. Blanda grädden med vaniljsmeten.
22. Häll i en form och ställ i frysen.
23. Rör om några gånger under infrysningen, förslagsvis efter 1, 2 och 3 timmar.
24. Låt glassen därefter frysa ytterligare 3 timmar.
25. Tina i kyl 20-30 minuter före servering.
26. GarnityrLägg vanilj- och blåbärsglass på marängbotten.
27. Vispa vaniljvisp till en kräm. Det blir enklare om den är kall.
28. Häll vaniljvispen över tårtan och garnera med en handfull bär.
29. Strö över lite krossad daim. Servera direkt.

Visningar: 274
Inlagt 2013-06-12 20:12:57