Receptbeskrivning

HUSETS KÖTTFÄRSPAJ

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
4-5 pers.

Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 dl riven ost
3 krm salt
ca 2 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g köttfärs
1 dl purjolök, skivad i tunna skivor
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk potatismjöl
1 ägg
1 burk creme fraiche ( blå förp.)
1 påse parmesanost a´50 g
3 krm salt
2 krm peppar
1 tsk oregano
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk basilika

Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och tillsätt vattnet sist. Platta till degen och låt den vila svalt i 30 minuter. Ta undan 1/3 av degen till remsor. Kavla resten på mjölat underlag till en stor rund platta och tryck ut i en osmord pajform ca 27 cm diam. Klä även formens kant med deg, vik om kanten noga. Skär bort överflödig deg. Nagga botten lätt. Pensla botten och kant med uppvispat ägg. Grädda i ugn: 200 grader i 8-10 minuter.
Fyllning: Smula ner köttfärsen i en skål och rör i purjolök, vitlök och tomatpuré. Blanda ordentligt. Tillsätt potatismjöl, ägg, creme fraiche, parmesanost och kryddor och rör tills allt är väl blandat. Bred ut blandningen i pajskalet.
Kavla ut resten av degen och skär den i ca 1 1/2 cm breda remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen, pensla med det uppvispade ägget. Grädda i ugn 200 grader cirka 40 minuter, täck över med bakplåtspapper om pajen börjar bli brun.
Servera en god sallad till.

Visningar: 154
Inlagt 2013-06-12 20:36:55