Receptbeskrivning
Marockanskt långkok med aprikoser
Ingredienser
för
4 prt bulgur eller couscous
5 st vitlöksklyftor
1 tsk socker
3 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
4 dl vatten
salt och svartpeppar
rapsolja
smör
5 st vitlöksklyftor
1 tsk socker
3 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
4 dl vatten
salt och svartpeppar
rapsolja
smör
Beskrivning
1. Putsa köttet från senor och skär i grytbitar.
Skala och grovhacka 2 gula lökar och 5 vitlöksklyftor. Skala och skär 2 morötter i tunna slantar.
2. Blanda ihop 1 tsk socker, 2 tsk spiskummin, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk kanel, 1 tsk ingefära, 2 krm svartpeppar och ½ tsk salt i en liten skål.
3. Hetta upp en stor kastrull eller gryta med 1 msk olja och 1 msk smör. Bryn köttet väl. Tillsätt lök, vitlök och kryddblandning och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt 3 msk tomatpuré, 4 dl vatten och fond/ buljong. Blanda runt och lägg på ett lock. Låt grytan stå och småputtra i ca 2 timmar för bästa resultat. Rör om lite då och då.
4. Efter 1 tim lägger du i aprikoserna.
5. När det återstår ca 20 min av koktiden så lägger du i morotsslantarna i grytan och kokar 4 port bulgur enligt anvisning på paketet.
6. Skär bort skalet på 1 apelsin och skär ut fina klyftor. Pressa över saften som finns kvar i apelsinen i grytan. Smaka av med ev mer salt.
7. Servera grytan tillsammans med bulgur toppat med apelsinklyftor.
Näringsvärde:
629 KCAL
23 gram fett
33 gram protein
68 gram kolhydrater
Recept: Mari Bergman
Skala och grovhacka 2 gula lökar och 5 vitlöksklyftor. Skala och skär 2 morötter i tunna slantar.
2. Blanda ihop 1 tsk socker, 2 tsk spiskummin, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk kanel, 1 tsk ingefära, 2 krm svartpeppar och ½ tsk salt i en liten skål.
3. Hetta upp en stor kastrull eller gryta med 1 msk olja och 1 msk smör. Bryn köttet väl. Tillsätt lök, vitlök och kryddblandning och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt 3 msk tomatpuré, 4 dl vatten och fond/ buljong. Blanda runt och lägg på ett lock. Låt grytan stå och småputtra i ca 2 timmar för bästa resultat. Rör om lite då och då.
4. Efter 1 tim lägger du i aprikoserna.
5. När det återstår ca 20 min av koktiden så lägger du i morotsslantarna i grytan och kokar 4 port bulgur enligt anvisning på paketet.
6. Skär bort skalet på 1 apelsin och skär ut fina klyftor. Pressa över saften som finns kvar i apelsinen i grytan. Smaka av med ev mer salt.
7. Servera grytan tillsammans med bulgur toppat med apelsinklyftor.
Näringsvärde:
629 KCAL
23 gram fett
33 gram protein
68 gram kolhydrater
Recept: Mari Bergman
Visningar: 907
Inlagt 2013-09-27 14:54:57

