Receptbeskrivning

Midsommartårta

Ingredienser för
110 g smör
2.3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1.5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen
fyllning
5 gelatinblad
0.5 l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
garnering
1 l jordgubbar


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/10 av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Toppa tårtan med rensade jordgubbar. För alla Innehåller gluten, mjölk och ägg.
Gör laktosfri: använd smör och grädde utan laktos.

Visningar: 171
Inlagt 2013-06-16 10:14:33