Receptbeskrivning

Moussaka

Ingredienser för
2 st aubergine
0.5 dl olivolja
300 g lammfärs
100 g fläskfärs
100 g kalvfärs
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackad
1 msk oregano, torkad
1 msk timjan, torkad
1 msk rosmarin, torkad
2 st kanelstång
250 g krossade tomater
400 g passerade tomater
1 msk tomatpure
3.5 dl vatten
2 st stora potatisar i skivor
100 g smör
100 g mjöl
600 g mjölk, uppvärmd
100 g parmesan, riven
1 st ägg


  90 min
 Svårighet: Lätt
Barnfavorit!
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 180°C.
2. Skala o skiva auberginerna på längden. Lägg ut dem på ett fat och salta ordentligt. Lägg en torr handduk över så suger den upp det mesta av fukten. Låt dra medans du gör köttfärssåsen och ostsåsen.
3. Bryn köttfärsen i olivoljan. När den fått färg tillsätt lök, vitlök, kryddorna, stängerna, tomaterna, pure och vatten.
4. Sjud såsen på svag värme ca 30 min.
5. Skala och skiva potatisen i ca 1/2 cm tjocklek. Stek i lite olja tills det får färg, 3-4 min per sida. Torka av auberginen väl och stek dem i lite olja. De ska ha kvar lite tuggmotstånd annars blir de för mosiga i ugnen.
6. Gör ostsåsen; Smält smöret och balnda ner mjölet. Blanda väl och tillsätt ca 600 ml varm mjölk. Blanda ordentligt och tillsätt sen osten. Avsluta med ägget och blanda väl.
7. Varva allt i en smord form; köttfärssås-potatis-aubergine-köttfärssås-potatis- köttfärssås-ostsås. Toppa med lite färskriven parmesan.
8. Tillaga mitt i ugnen ca 45 min.

Visningar: 171
Inlagt 2013-06-22 17:29:18