Receptbeskrivning

Köttfärspaj med aubergine och fetaost

Ingredienser för
4 dl fullkornsvetemjöl, (kungsörnen)
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten, kallt
1 st pajform, rund, ca 28 cm i diameter
1 st aubergine, stor
1.5 tsk salt
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1.5 msk olivolja
600 g nötfärs
2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
0.5 dl mynta, hackad, färsk
200 g fetaost
2 st ägg, stora
färsk mynta


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna i pajformen och nagga botten. Ställ den i kylen minst 30 min. 2. Skala auberginen och skär den i skivor. Strö på salt och lägg dem i ett durkslag ca 30 min så att vattnet dras ur. 3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt löken och stek utan att det tar färg ca 1 min. 4. Öka värmen och finfördela ner köttfärsen i lökblandningen. Krydda med sambal oelek och salt. Låt alltsammans fräsa ca 5 min. Blanda ner finhackad mynta och låt det sedan svalna. 5. Skölj snabbt aubergineskivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper. Hetta upp 1/2 msk olja i en stekpanna och stek skivorna ca 1/2 min på varje sida. 6. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 175°. 7. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten på pajformen. Tärna fetaosten och blanda ner drygt hälften av den i köttfärsblandningen. Blanda även ner äggen och bred ut allt i pajformen ovanpå auberginen. Lägg resten av auberginen samt fetaosten ovanpå och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. 8. Servera pajen ljummen, garnerad med färsk mynta, tillsammans med en tomatsallad.

Visningar: 539
Inlagt 2013-06-22 17:53:17