Receptbeskrivning

Jämtländsk viltgulasch, Jämtlands nya landskapsrätt

Ingredienser för
högrev
3 msk smör
2 msk rapsolja
2 lökar
2 vitlöksklyftor
7 dl trattkantareller
1 kanelstång
1 msk paprikapulver
2 tsk timjan
2 kummin
1 tsk sambal oelek
1 msk soja
1 l vatten
2 viltfond
1 svartvinbärssaft
majsstärkelse
0.8 vinbär
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 kg potatis
4 ost ost
2 mjölk
75 g smör
salt och peppar
gräddfil
saltgurka
syltlök


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning

Putsa köttet. Skär det i 2-3 cm stora bitar och bryn i omgångar i 2/3 av smöret och oljan i en stekpanna. Lägg över i en rymlig gryta efter hand.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och svamp i resten av smöret i en stekpanna. Lägg lök, vitlök, svamp, kanelstång, paprikapulver, timjan, kummin och sambal oelek i grytan. Häll på soja, vatten, fond och svartvinbärssaft. Rör om och koka upp.
Låt grytan sjuda på svag värme under lock 1 1/2-2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Mos: Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Häll av och mosa med stomp eller visp. Blanda i den rivna osten, varm mjölk, smör, salt och peppar.
Tillsätt ev svarta vinbär i gulaschen precis före servering. Servera grytan med moset och gärna gulaschtillbehör såsom gräddfil, saltgurka och syltlök.


Visningar: 1023
Inlagt 2012-01-31 14:45:00