Receptbeskrivning

Fänkålsinkokt lax med citron- och gräslökssås

Ingredienser för
1 kg skinn- och benfri laxfilé
1 st liten fänkål (à 200 g)
1 st liten gul lök
1 st morot
7.5 dl vatten
5 dl torrt vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
2 st lagerblad
1 msk fänkålsfrön
finrivet skal av 1 citron
8 vitpepparkorn
2 tsk salt
citron- och gräslökssås
1 dl finskuren gräslök
1 dl majonnäs
1-2 msk färskpressad citronjuice
3 dl gräddfil
0.5 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
servering
dill
citronklyftor


  180 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Skala och skär lök och morot i bitar. Koka upp alla ingredienser utom laxen i en kastrull. Låt småkoka under lock i 10 minuter.

Skär laxen i 2 x 2 cm stora bitar. Lägg dem i kastrullen. Lägg på locket och koka upp. Ta från värmen och låt laxen kallna i lagen under lock. Ta upp och låt laxen rinna av vid servering. Lägg upp på ett fat.

SÃ¥s:
Mixa hälften av gräslöken med majonnäs och citronjuice i en liten matberedare. Rör ner gräddfilen och resten av gräslöken, salt och svartpeppar.

Till servering:
Garnera med dill och citronklyftor.

Visningar: 506
Inlagt 2013-08-29 10:12:19