Receptbeskrivning
Wivis knäckebröd *jäst*
Ingredienser
för
25 g jäst
1 msk honung eller sirap
2 tsk salt
2 dl filmjölk eller mjölk, rumstempererad
4 dl ljummet vatten
6 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl kornmjöl
1 msk kummin, fänkål eller anis
2 dl vetemjöl
rågmjöl och vetemjöl till utbakning
1 msk honung eller sirap
2 tsk salt
2 dl filmjölk eller mjölk, rumstempererad
4 dl ljummet vatten
6 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl kornmjöl
1 msk kummin, fänkål eller anis
2 dl vetemjöl
rågmjöl och vetemjöl till utbakning
Beskrivning
1. Första dagenSmula ner jästen i en bunke och tillsätt honung samt salt.
2. Häll på mjölken och rör om.
3. Slå på det ljumna vattnet och rör om ordentligt.
4. Blanda ner rågmjölet.
5. Täck bunken väl med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
6. Andra dagenStöt kryddorna i en mortel och blanda med grahams- och kornmjölet.
7. Tillsätt detta till degen och arbeta sedan ner vetemjölet.
8. Arbeta degen ordentligt och låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
9. Värm under tiden upp ugnen till 225˚ och ställ in en plåt på förvärmning.
10. Dela degen i ca 25 bitar.
11. Rulla varje bit till en rund degbulle och kavla ut på väl mjölat bakbord. Använd rågmjöl och vetemjöl.
12. Vänd brödkakan allt eftersom med handen och en bred stekspade.
13. Mjöla bakbordet extra om degen vill fastna.
14. Kavla ut brödkakan tills den är riktigt tunn och kavla sedan några gånger med en kruskavel.
15. Grädda en eller två brödkakor åt gången direkt på den heta plåten i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
2. Häll på mjölken och rör om.
3. Slå på det ljumna vattnet och rör om ordentligt.
4. Blanda ner rågmjölet.
5. Täck bunken väl med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
6. Andra dagenStöt kryddorna i en mortel och blanda med grahams- och kornmjölet.
7. Tillsätt detta till degen och arbeta sedan ner vetemjölet.
8. Arbeta degen ordentligt och låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
9. Värm under tiden upp ugnen till 225˚ och ställ in en plåt på förvärmning.
10. Dela degen i ca 25 bitar.
11. Rulla varje bit till en rund degbulle och kavla ut på väl mjölat bakbord. Använd rågmjöl och vetemjöl.
12. Vänd brödkakan allt eftersom med handen och en bred stekspade.
13. Mjöla bakbordet extra om degen vill fastna.
14. Kavla ut brödkakan tills den är riktigt tunn och kavla sedan några gånger med en kruskavel.
15. Grädda en eller två brödkakor åt gången direkt på den heta plåten i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Visningar: 140
Inlagt 2013-07-13 09:22:20

