Receptbeskrivning

Snabb-levain-bröd

Ingredienser för
8 g färsk jäst
7 dl kallt vatten
1 msk honung
12 dl vetemjöl special
2 dl siktad dinkel


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av det kalla vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt och de båda mjölsorterna. Arbeta ihop till en smidig, lös deg ca 1 minut. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur 10–12 timmar.
2. Häll upp degen pÃ¥ en väl mjölad arbetsbänk. Strö över rikligt med mjöl. Vik ihop degens fyra hörn mot mitten.  Lägg degen med skarven nedÃ¥t pÃ¥ ett bakplÃ¥tspapper. LÃ¥t jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen pÃ¥ 250° och sätt samtidigt in en plÃ¥t sÃ¥ att den blir varm.
3. Dra över papperet med degen till den heta plåten och grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 20 min. Sänk värmen till 225° och grädda ytter­ligare ca 25 min. Låt brödet svalna utan bakduk på galler.

Visningar: 536
Inlagt 2012-02-02 16:23:23