Receptbeskrivning

Vinbärsgelé på röda, svarta eller vita vinbär

Ingredienser för
1 l vinbär röda svarta eller vita
1 dl vatten
1 kg strösocker per liter silad saft alt. gelésocker


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Recept till 1 liter färdig vinbärsgelé:
Börja med att ställa in en tallrik i frysen så du kan göra geléprov senare.
Koka 1 liter vinbär med 1 dl vatten i 15 minuter under lock i en kastrull. Mosa sedan bären mot kanten av kastrullen med en slev.
Häll upp allt i silduk och låt rinna av i 30 minuter. Krama ur det sista ur silduken med händerna. Diska ur kastrullen noga. Mät upp saften, häll ner den i kastrullen igen och tillsätt 1 kg strösocker per liter saft. Koka ihop i några minuter.
Skumma av med en hålslev, och gör geléprov: Ta ut tallriken ur frysen, och droppa ner lite gelé på den. Vänta i någon sekund och dra sedan en sked genom gelén. Flyter gelén ihop behöver den koka i några minuter till. Är spåret du gjorde med skeden kvar är den färdig att hällas upp!
Häll upp vinbärsgelén i väl rengjorda, varma burkar och förslut direkt. Förvara svalt.

Foto: Maddzan Lindblad

Visningar: 603
Inlagt 2013-08-03 08:11:25