Receptbeskrivning

Fylld amerikansk kalkon

Ingredienser för
1 st kalkon, ca 3 kg
50 g smör
salt och malen vitpeppar
fyllning:
30 g smör
salt och malen vitpeppar
12 st skivor vitt formbröd
5 st stjälkar blekselleri
1 tsk torkad timjan
1 tsk stötta lagerblad
sås:
5 dl kycklingbuljong
25 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl grädde
salt och malen vitpeppar
1 tsk kinesisk soja
till servering:
lingonsylt
kokta haricots verts med mandelspån
potatismos


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Fyllning: Hacka den gula löken och sellerin. Skär brödskivorna i tärningar. Fräs selleri och lök i smöret. Häll i brödtärningar, timjan, lagerblad, salt och peppar och blanda.

2. Kalkon: Gnid in kalkonen med salt och vitpeppar. Fyll den med brödblandningen. Lägg kalkonen på ett galler i en långpanna. Häll kycklingbuljongen i bottnen på långpannan. Smält smöret. Stek kalkonen i 175° ugn, ca 45 minuter per kilo. Börja med att steka ryggen, sedan sidorna och till sist ovansidan. Pensla med smält smör mellan varven. Ta ut och svep in kalkonen i folie.

3. Sås: Sila buljongen från långpannan. Smält smöret. Ta kastrullen av värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och späd med buljongen, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Häll i grädden. Låt puttra i 5 minuter. Sätt färg och ytterligare sälta på såsen genom att röra ner sojan.


Visningar: 285
Inlagt 2013-08-03 22:49:45