Receptbeskrivning
Örtiga köttbullar med bondbönor och salladslök
Ingredienser
för
6 st vitlöksklyftor
8 st salladslökar
4 st kvistar timjan
2.5 msk färskpressad citronjuice
1.5 msk koncentrerad kycklingfond
350 g kokta och skalade bondbönor (eller frysta so
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
5 dl vatten
300 g lammfärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 tsk kapris
2 dl ströbröd
1.5 dl hackade örter (t ex persilja, mynta, dill oc
1 msk baharat kryddblandning
0.5 msk malen spiskummin
1 st ägg
1 tsk malen koriander
0.5 tsk hel kryddpeppar
2 tsk malen spiskummin
1 tsk hel kardemumma
0.5 malen muskotnöt
1 tsk malen kanel
8 st salladslökar
4 st kvistar timjan
2.5 msk färskpressad citronjuice
1.5 msk koncentrerad kycklingfond
350 g kokta och skalade bondbönor (eller frysta so
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
5 dl vatten
Köttbullar
300 g nötfärs 300 g lammfärs
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 tsk kapris
2 dl ströbröd
1.5 dl hackade örter (t ex persilja, mynta, dill oc
1 msk baharat kryddblandning
0.5 msk malen spiskummin
1 st ägg
Baharat kryddblandning
1 tsk svartpepparkorn 1 tsk malen koriander
0.5 tsk hel kryddpeppar
2 tsk malen spiskummin
1 tsk hel kardemumma
0.5 malen muskotnöt
1 tsk malen kanel
Beskrivning
Baharat kryddblandning:
Mixa alla ingredienser till baharat-kryddblandningen i en kryddkvarn eller stöt ihop till ett fint pulver i mortel. Förvara i en lufttät burk.
Köttbullar:
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka kaprisen. Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke, spara lite av örterna till garnering. Krydda med salt och peppar.
Forma till pingisbollstora köttbullar. Stek dem i omgångar i olja. Använd en panna som har lock. Ta upp dem och torka ur pannan.
Skala och skiva vitlöken. Strimla salladslöken grovt. Fräs vitlök, lök och timjankvistar i olja i stekpannan cirka 3 minuter. Tillsätt 1 1/2 msk av citronjuicen, fond, vatten salt och peppar. Låt koka upp.
Tillsätt köttbullarna i stekpannan. Låt småkoka under lock ca 25 minuter. Tillsätt bondbönorna och smaka av med resten av citronjuicen. Strö över örter och servera genast med couscous, qinoua eller bovete.
Couscous passar bra till.
Mixa alla ingredienser till baharat-kryddblandningen i en kryddkvarn eller stöt ihop till ett fint pulver i mortel. Förvara i en lufttät burk.
Köttbullar:
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka kaprisen. Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke, spara lite av örterna till garnering. Krydda med salt och peppar.
Forma till pingisbollstora köttbullar. Stek dem i omgångar i olja. Använd en panna som har lock. Ta upp dem och torka ur pannan.
Skala och skiva vitlöken. Strimla salladslöken grovt. Fräs vitlök, lök och timjankvistar i olja i stekpannan cirka 3 minuter. Tillsätt 1 1/2 msk av citronjuicen, fond, vatten salt och peppar. Låt koka upp.
Tillsätt köttbullarna i stekpannan. Låt småkoka under lock ca 25 minuter. Tillsätt bondbönorna och smaka av med resten av citronjuicen. Strö över örter och servera genast med couscous, qinoua eller bovete.
Couscous passar bra till.
Visningar: 490
Inlagt 2013-08-26 19:59:40






60 min