Receptbeskrivning

Ingrids enbärsgravade lax

Ingredienser för
1 kg laxfilé med skinnet kvar
3 msk vitpeppar hela korn
1 dl salt
1 dl socker
2.5 msk enbär
citron(er) skalet från 1 citron
1 dill rejäl
1 msk enbär
1 dl rapsolja
1 dl senap grovkornig skånsk
0.75 tsk salt
2 msk socker
1 tsk ättika 24 %


  15 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
12 portioner

1. Känn efter om det finns några småben kvar i laxfiléerna och plocka i så fall bort dem. Skär några skåror tvärs över skinnet men se till att inte skära i själva fiskköttet.

2. Krossa vitpepparkornen grovt och blanda dem med salt och socker. Krossa enbären grovt. Tvätta citronen noga och skala bort det yttersta gula. Strimla det grovt eller skär det i smala bitar.

3. Riv dillen i bitar och lägg en del av den i en form. Strö över lite citronskal, en del av enbären och ungefär en fjärdedel av kryddblandningen. Lägg på den ena laxfilén med skinnsidan nedåt. Strö över mer kryddblandning, citron och enbär, lägg på dill och ännu mer kryddblandning, citron och enbär. Lägg på den andra filén med skinnsidan upp, med den tjocka köttdelen mot den tunna. Strö över resten av kryddblandning, citron och enbär och lägg på mer dill.

4. Ställ in hela formen i en rejäl plastpåse och stäng den. Låt formen stå framme i rumstemperatur i några timmar tills salt och socker har smält. Ställ den då i kylskåp i två dygn. Ta ut och vänd filéerna några gånger under tiden.

5. Krossa enbären till såsen och lägg dem i oljan. Låt stå och dra i två dygn.

6. Ta fram laxen efter två dygn och skrapa av alla kryddor så att gravningen avstannar.

7. Sila av enbären från oljan. Blanda senapen med salt, socker och ättika. Tillsätt oljan under kraftig omrörning.

8. Servera laxen skuren i tunna skivor tillsammans med enbärssenapssåsen.

Recept: Ingrid Erisson, SvD
Foto: Jurek Holzer




Visningar: 625
Inlagt 2013-08-16 08:10:42