Receptbeskrivning

Fisk och skaldjursgryta

Ingredienser för
1 l fiskbuljong
2 vin
20 blåmusslor
5 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 g saffran
smör
1 morot
1 purjolök
5 potatisar
600 g fisk
200 g kräftstjärtar
krutonger
aioli


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Koka upp fiskbuljong och torrt vin i en rejäl gryta. Sjud skrubbade blåmusslor i buljongen tills de öppnat sig. Ta upp dem ur buljongen och ta ut dem ur skalen. Slå i grädde och tomatpurè i buljongen. Fräs saffran i lite smör och rör ner i buljongen. Skär morot och liten purjolök i småbitar. Skär  potatisar i större bitar. Koka ca 10 minuter i buljongen. Skär fisk i bitar (blanda t ex lax, kolja och havskatt). Lägg bitarna i soppan och låt sjuda i 5-10 minuter. Lägg i musslorna och kräftstjärtar precis före servering. Servera soppan i djupa tallrikar med knapriga brödkrutonger och aioli (lättmajonnäs smaksatt med vitlök) till. För alla Fisk- och skaldjursgryta är fri från gluten om man utesluter brödkrutongerna. Innehåller ägg, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: Uteslut majonnäsen och välj äggfria brödkrutonger.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd äkta majonnäs, uteslut grädden och använd "gräddprodukten" Imat från Oatly, använd mjölkfritt margarin i stället för smör och mjölkfria brödkrutonger.

Visningar: 488
Inlagt 2013-08-20 21:10:25