Receptbeskrivning

Bouillabaisse med crocus sativus

Ingredienser för
1 kg blåmusslor
4 st pilgrimsmusslor
150 g gösfilé, färsk
1 st morot, i mycket små tärningar
5-10 cm zucchini i mycket små tärningar
1 st röd paprika i mycket små tärningar
2 st schalottenlökar, finhackade
2 msk smör
0.5 torrt vitt vin (37,5 cl)
1 st hönsbuljongtärning
1 krm saffran
1 tsk timjan
1 st vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
0.25 krm cayennepeppar
salt, efter smak
1 jäst (50 g)
6 dl vatten
2 dl prästost, riven
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk honung
11 dl vetemjöl


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. FisksoppaStäll djupa tallrikar på uppvärmning.
2. Tvätta/borsta blåmusslorna och släng dem som inte stänger sig.
3. Tina pilgrimsmusslorna, skär gös i kuber.
4. Skär morot, zucchini och paprika i mycket små tärningar, finhacka löken.
5. Fräs hälften av löken i en stor kastrull. Tillsätt vin, buljongtärning, saffran, timjan och den skalade vitlöksklyftan.
6. Koka sakta i 10 minuter.
7. Smörfräs under tiden de fintärnade grönsakerna och löken i en annan gryta.
8. Skiva pilgrimsmusslorna, stek dem och gösen snabbt – ta upp och håll varmt vid sidan.
9. Häll snabbt musslorna i buljonggrytan.
10. Lägg på lock och koka livligt 3-4 minuter. Skaka grytan så att alla musslor kan öppna sig.
11. Sila över buljongen i grytan med de frästa grönsakerna.
12. Tillsätt grädden, blanda smör och mjöl till en kula och vispa ner den.
13. Låt soppan koka några minuter och smaka av med cayennepeppar och ev. salt.
14. Fördela gös i de varma tallrikarna.
15. Häll över soppan och toppa med några blåmusslor.
16. Servera ev resten av musslorna separat tillsammans med Fias goda ostbullar eller baguette.
17. Fias goda ostbullarSmula sönder jästen och lös upp i vattnet.
18. Blanda ost, salt, honung och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en smidig, ganska lös deg.
19. Jäs i ca 1 timme.
20. Sätt ugnen på 250 grader.
21. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Skär ut 20 små bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
22. Baka mitt i ugnen c:a 15-20 minuter tills bröden fått fin färg och knaprig skorpa.

Visningar: 457
Inlagt 2013-08-20 21:17:08