Receptbeskrivning

Birgits korvgryta (m.e.)

Ingredienser för
550 g falukorv
1 l vatten
1 st purjolök
2 st grönsaksbuljong tärning
10 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
4 st potatis
5 st morot
1 st kålrot
vitpeppar efter smak


  40 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
En värmande och mättande korvsoppa/gryta för regniga dagar.Tricket med att få till denna gryta är att den ska koka på medelvärme så att potatisen gör att buljonen blir grumlig, då blir den mycket godare! Men det går att snabbkoka den också :)

1. Skala kålrot (en liten), potatis (4-6) och morötter (5-6). Tärna kålroten och potatisen i lika stora bitar, ca 2 cm. Jag brukar ta så det bli ca 50/50 mellan kålrot och potatis men det gör man efter smak och hur stora grönsakerna är. Tror att kålroten blev ca 4-5 dl tärnad.

2. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna i en gryta, i med potatis och kålrot och låt koka upp. I med kryddpeppar (5-10 st) och lagerblad 1-2 st.

3. Under tiden slanta morötterna och lägg i. Jag brukar använda så många så det blir färgklickar men inte lika mycket som de andra grönsakerna.

4. Tärna falukorven (använd gärna en med hög kötthalt, hittade en på ICA med 71 %) i ca samma storlek som potatisen och kalroten, in i grytan. Sänk värmen till trean.

5. Skölj purjolöken och skiva den, lägg i grytan när potatis börjar bli mjuk, efter ca halva tiden. Smaka ev. av med vitpeppar. Låt koka tills alla grönsaker är mjuka och soppan känns lite simmig (grumlig). Vi tycker soppan är godast när den känns pepprig, men det är en smaksak :)

Visningar: 572
Inlagt 2013-08-27 09:19:33