Receptbeskrivning
Majs- o polentaplättar med tomatsalsa
Ingredienser
för
Beskrivning
FÖRBEREDELSER: 15 minuter
TlLLAGNlNG: IO minuter
4 PORTIONER
Tomatsalsa
2 mogna tomater
150 g frysta bondbönor
2 msk hackad färsk basilika
1 liten Iibanesisk gurka, tärnad
2 små vitlöksklyftor, krossade
1,5 msk balsamvinäger
1 msk extra vergine olivolja
Majs- och polentaplättar
90 g extra fint vetemjöl
110 g små polentagryn
2 1/2 dl mjölk
310 g konserverade majskorn, avrunna
olivolja, till stekning
1 Skär ett kryss i botten på varje tomat och låt
dem ligga i kokande vatten i 30 sekunder. Doppa
snabbt ner dem i kallt vatten och dra av skalet
med början från krysset. Skär i tärningar. Häll
kokande vatten över bondbönorna och låt ligga
och dra i 2-3 minuter. Lät sedan rinna av och
skölj. Dra av de sega skalen. Blanda samman
bönor, tomater, basilika, gurka, vitlök, vinäger
och olja.
2 Plättar: sikta ner mjölken i en skål och rör ner
polentagrynen. Tillsätt mjölk och majs och rör tills
allt är väl blandat. Tillsätt mer mjölk om smeten
blir för tjock. Krydda.
3 Hetta upp oljan i en stekpanna och klicka ner
hälften av smeten i fyra plättar, cirka 9 cm i dia-
meter. Grädda dem 2 minuter på var sida eller tills
de är gyllengula och genomstekta. Grädda resten
av smeten på samma sätt och tillsätt mer olja om
det behövs. Låt plättarna rinna av och servera dem
med salsan.
TlLLAGNlNG: IO minuter
4 PORTIONER
Tomatsalsa
2 mogna tomater
150 g frysta bondbönor
2 msk hackad färsk basilika
1 liten Iibanesisk gurka, tärnad
2 små vitlöksklyftor, krossade
1,5 msk balsamvinäger
1 msk extra vergine olivolja
Majs- och polentaplättar
90 g extra fint vetemjöl
110 g små polentagryn
2 1/2 dl mjölk
310 g konserverade majskorn, avrunna
olivolja, till stekning
1 Skär ett kryss i botten på varje tomat och låt
dem ligga i kokande vatten i 30 sekunder. Doppa
snabbt ner dem i kallt vatten och dra av skalet
med början från krysset. Skär i tärningar. Häll
kokande vatten över bondbönorna och låt ligga
och dra i 2-3 minuter. Lät sedan rinna av och
skölj. Dra av de sega skalen. Blanda samman
bönor, tomater, basilika, gurka, vitlök, vinäger
och olja.
2 Plättar: sikta ner mjölken i en skål och rör ner
polentagrynen. Tillsätt mjölk och majs och rör tills
allt är väl blandat. Tillsätt mer mjölk om smeten
blir för tjock. Krydda.
3 Hetta upp oljan i en stekpanna och klicka ner
hälften av smeten i fyra plättar, cirka 9 cm i dia-
meter. Grädda dem 2 minuter på var sida eller tills
de är gyllengula och genomstekta. Grädda resten
av smeten på samma sätt och tillsätt mer olja om
det behövs. Låt plättarna rinna av och servera dem
med salsan.
Visningar: 449
Inlagt 2013-08-29 11:45:44






30 min