Receptbeskrivning

Svampmoussaka

Ingredienser för


  80 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
FÖRBEREDELSER: 20 minuter
T|LLAGNlNG: 1 timme

4~6 PORTlONER

1 aubergine à 250 g, skuren i 1 cm tjocka
skivor
1 stor potatis, skuren i 1 cm tjocka skivor
30 g smör
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
500 g svamp med öppna hattar
(t.ex. portabella, ostronskivling)
400 g krossade tomater på burk
0,5 tsk socker
40 g smör, extra
40 g vetemjöl
5 dl mjölk
1 ägg, lätt uppvispat
40 g riven parmesan

1 Värm ugnen till 220°. Täck en bak-
plåt med folie och pensla med olja.
Lägg aubergine- och potatisskivor i ett enda lager. Stek i 20 minuter.
2 Smält smöret i en stekpanna på medelgod värme.
Fräs löken under omrörning i 3-4 minuter eller tills den är mjuk. Tillsätt vitlök och fräs i 1 minut. Höj värmen till stark, lägg i svamp och rör om i 2-3
minuter eller tills den är mjuk. Tillsätt krossade
tomater, sänk värmen och låt sjuda livligt i 8 minuter eller tills det kokat in något. Rör ner sockret.
3 Smält det extra smöret i en kastrull på svag värme.
Rör ner mjölet och fräs i 1 minut eller tills det
skummar. Dra kastrullen från värmen och rör ner mjölken, lite i taget. Ställ tillbaka kastrullen på
värmen och rör om tills såsen kokar och tjocknar.
Sänk värmen och sjud i 2 minuter. Dra kastrullen från värmen. Rör ner ägg och parmesan när såsen slutat bubbla.
4 Sänk ugnsvärmen till 180°. Smöra en låg ugnssäker form som rymmer 1,5 liter. Häll ner en tredjedel av svampröran. Täck med potatis, hälften av
resterande svampröra och aubergine. Avsluta med resterande svamp. Häll över ostsåsen och jämna till ytan. Grädda i 30-35 minuter eller tills det bubblar kring kanterna. Låt vila i 10 minuter och servera.

Visningar: 518
Inlagt 2013-08-29 13:51:51