Receptbeskrivning

Fänkåls- o risbullar med ostfyllning

Ingredienser för


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
FÖRBEREDELSER: 30 minuter +
1 timme i kylskåp
TILLAGNiNG: 50 minuter
4-6 PORTIONER
1,5 liter grönsaksbuljong
1 msk olja
30 g smör
2 vitlöksklyltor, krossade
1 gul lök, finhackad
2 fänkålsstånd, tunt skivade
1 msk balsamvinäger
1 1/4 dl vitt vin
660 g arborioris
50 g riven parmesan
25 g färsk gräslök, klippt
1 ägg, lätt uppvispat
150 g soltorkade tomater, hackade
100 g mozzarella, tärnad
80 g frysta och tinade gröna ärtor
Vetemjöl att pudra över med
3 ägg lätt uppvispade, extra
200g ströbröd
Olja, till fritering

1. koka upp buljongen i en kastrull, lägg
på ett lock och håll sjudande.
2. Hetta upp olja och smör i en kastrull och
fräs vitlök och lök på medelgod värme
i 3 minuter. Lägg i fänkålen och
fräs i 10 minuter. Tillsätt vinäger och vin,
höj värmen och koka tills vätskan kokar in. Tillsätt riset och rör om i 1 minut
tills det är genomskinligt.
3 Tillsätt 1,25 dl het buljong och rör oavbrutet om på
medelgod värme tills riset sugit ät sig vätskan.
Fortsätt tillsätta buljong, 1,5 dl åt gången, och rör
i 20-25 minuter eller tills riset har sugit upp all
buljong och är genomkokt och krämigt. Rör ner
parmesan, gräslök, ägg och tomater. Lägg upp det
hela i en skål, täck över och låt kallna.
4 Mosa ihop mozzarella och ärtor i en skäl. Krydda
med salt och peppar.
5 Forma riset med fuktade händer till 14 jämnstora
bullar. Platta till bullarna och gör en liten grop i
mitten. Lägg en rägad tesked ärtfyllning i gropen
och tryck ihop riset kring fyllningen till en bulle.
Rulla bullarna i kryddat mjöl, doppa dem sedan i
det extra uppvispade ägget och panera dem i
ströbrödet. Lägg dem på en bricka, täck med
plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet i 30
minuter.

6 Fyll en hög, tjockbottnad kastrull till en tredjedel
med olja och hetta upp den tills en liten brödbit
blir brun i den på 15 sekunder. Fritera risbollarna,
några åt gängen, i 5 minuter eller tills de är gyllen-
gula och trasiga och osten inuti har smält. Låt dem
rinna av på hushâllspapper och strö över salt. Om
osten inte har smält kan bullarna efterstekas l
ugnen i 18O° i 5 minuter. Servera dem med en
sallad eller med grönsaker.

Visningar: 471
Inlagt 2013-08-29 13:50:13