Receptbeskrivning

Inbakad oxfilé med svamp

Ingredienser för


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Inbakad oxfilé med svamp
Buffé nr 12 2004, sid 23

Ingredienser för 6-8 portioner
Ca 1 1/2 kg putsad oxfilé
salt & peppar
olja till stekning
1 burk murklor (190 g)
150 g champinjoner
2 schalottenlökar
50 g rökt skinka
1 tsk finhackad vitlök
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 dl crème fraiche
2-3 msk finhackad persilja
2-3 paket kavlad kyld smördeg (à 275 g, 25x42 cm)
2 äggulor

Gör så här
1. Skär oxfilén i 8 jämnstora bitar. Ändbitar kan frysas in och sparas. Salta och peppra. Bryn köttet hastigt runt om i en lätt oljad, het stekpanna. Lägg över på ett fat och ställ kallt att svalna.
2. Skölj murklorna i flera vatten. Låt rinna av på en handduk. Finhacka dem och champinjonerna i matberedare.
3. Skala och finhacka schalottenlöken. Finhacka skinkan.
4. Fräs svamphack, schalottenlök, skinka och vitlök i smör på låg värme. Tillsätt vinet och låt puttra på svag värme i 20-25 minuter, tills vätskan kokat bort.
5. Rör i crème fraichen och låt koka ihop till en tjock röra. Salta och peppra. Rör i persiljan. Ställ kallt.
6. Sätt ugnen på 200°C.
7. Skär ut 7 cm breda smördegsremsor på långsidan. Pensla ändarna på ena sidan med äggula. Lägg en filébit (på kant) på remsornas openslade ände. Rulla ihop och klistra fast kanten.
8. Skär ut botten och lock ur resterande smördeg, de ska vara något större än filébitarnas diameter. Pensla kanterna med äggula, några åt gången. Börja med bottnarna.
9. Nyp ihop en bottenplatta med smördegen som är lindad runt filén. Fyll ovansidan med svampmassa. Täck ovansidan med ett lock på samma sätt som med undersidan. Gör ett hål med en tändsticka mitt i locket.
10. Pensla smördegspaketen med äggula. Ugnslaga i ca 25 minuter (rosa), 35-40 minuter för genomstekt.
FÖR ALLA?
Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg från d/s, Fria bröd. Innehåller mjölk och ägg.

För fryst oxfilé! Tina långsamt i kylen dagen före. Torka filén väl på hushållspapper före tillagning.

FÖRBERED
Smördegspaketen görs klara ("ogräddade") 1 dag i förväg. Förvara dem täckta med plastfolie i kylen. Laga de inbakade oxfiléerna i 200°C, ca 30 minuter före servering.

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat

Recept från ICA
Inbakad oxfilé med svamp
Buffé nr 12 2004, sid 23

Ingredienser för 6-8 portioner
Ca 1 1/2 kg putsad oxfilé
salt & peppar
olja till stekning
1 burk murklor (190 g)
150 g champinjoner
2 schalottenlökar
50 g rökt skinka
1 tsk finhackad vitlök
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 dl crème fraiche
2-3 msk finhackad persilja
2-3 paket kavlad kyld smördeg (à 275 g, 25x42 cm)
2 äggulor

Gör så här
1. Skär oxfilén i 8 jämnstora bitar. Ändbitar kan frysas in och sparas. Salta och peppra. Bryn köttet hastigt runt om i en lätt oljad, het stekpanna. Lägg över på ett fat och ställ kallt att svalna.
2. Skölj murklorna i flera vatten. Låt rinna av på en handduk. Finhacka dem och champinjonerna i matberedare.
3. Skala och finhacka schalottenlöken. Finhacka skinkan.
4. Fräs svamphack, schalottenlök, skinka och vitlök i smör på låg värme. Tillsätt vinet och låt puttra på svag värme i 20-25 minuter, tills vätskan kokat bort.
5. Rör i crème fraichen och låt koka ihop till en tjock röra. Salta och peppra. Rör i persiljan. Ställ kallt.
6. Sätt ugnen på 200°C.
7. Skär ut 7 cm breda smördegsremsor på långsidan. Pensla ändarna på ena sidan med äggula. Lägg en filébit (på kant) på remsornas openslade ände. Rulla ihop och klistra fast kanten.
8. Skär ut botten och lock ur resterande smördeg, de ska vara något större än filébitarnas diameter. Pensla kanterna med äggula, några åt gången. Börja med bottnarna.
9. Nyp ihop en bottenplatta med smördegen som är lindad runt filén. Fyll ovansidan med svampmassa. Täck ovansidan med ett lock på samma sätt som med undersidan. Gör ett hål med en tändsticka mitt i locket.
10. Pensla smördegspaketen med äggula. Ugnslaga i ca 25 minuter (rosa), 35-40 minuter för genomstekt.
FÖR ALLA?
Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg från d/s, Fria bröd. Innehåller mjölk och ägg.

För fryst oxfilé! Tina långsamt i kylen dagen före. Torka filén väl på hushållspapper före tillagning.

FÖRBERED
Smördegspaketen görs klara ("ogräddade") 1 dag i förväg. Förvara dem täckta med plastfolie i kylen. Laga de inbakade oxfiléerna i 200°C, ca 30 minuter före servering.

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat

Recept från ICA

Smaklig måltid tillönskar
Nettan

Visningar: 848
Inlagt 2013-08-31 09:02:15