Receptbeskrivning

Knyten med sötpotatis och linser

Ingredienser för


  90 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
FÖRBEREDELSER: 45 minuter
TlLLAGNlNG: 55 minuter
Ger 32 stycken
2 msk olivolja
1 stor purjolök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
125 g små slutna champinjoner, hackade
2 tsk mald spiskummin
2tsk mald koriander
95 g bruna eller gröna linser
125 g röda linser
5 dl grönsaksbuljong
300 g sötpotatis, tärnad
4 msk finhackade färska korianderblad
8 ark färdig smördeg
1 ägg, lätt uppvispat
0,5 purjolök, extra, skuren i 1/2 cm breda
remsor
200 g naturell yoghurt
2 msk riven libanesisk gurka
0,5 tsk farin- eller råsocker

1 Sätt ugnen på 200°. Hetta upp oljan i en kastrull
på medelgod värme och fräs purjolöken i 2-3
minuter. Tillsätt vitlök, svamp, spiskummin och
koriander och fräs i 1 minut eller tills det doftar.
2 Häll linser och buljong i kastrullen och koka upp.
Sänk sedan värmen och låt sjuda i 20-25 minuter.
Rör om då och dä. Tillsätt sötpotatisen när 5
minuter återstår av koktiden. Häll upp bland-
ningen i en skäl och rör ner koriander. Krydda
med salt och peppar efter smak. LÃ¥t svalna.
3 Skär degarken i fyra jämnstora fyrkanter. Lägg
1,5 msk fyllning mitt på varje fyrkant och lyft upp
degkanterna till ett knyte. Nyp ihop och bind ihop
dem med en bit steksnöre. Pensla knytena lätt
med uppvispat ägg och lägg dem på bak-plåtar,
täckta med bakplåtspapper. Grädda i 20-25
minuter eller tills de svällt upp och är gyllengula.
4 Blanchera purjolöksremsorna i 30 sekunder. Ta bort
snöret från knytena och bind om med en remsa
purjolök. Blanda yoghurt, gurka och socker i en
skål. Servera såsen till knytena.

Visningar: 492
Inlagt 2013-09-02 12:55:10