Receptbeskrivning

Jameson irish coffee

Ingredienser för
vispad grädde
hett kaffe
4 cl jameson irish whiskey
2 tsk farinsocker


  15 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
I ett högt glas på fot tillsättes
farinsocker och Jameson.

Häll över hett, starkt bryggkaffe
tills ca 1 cm återstår av glaskanten.

Blanda tills sockret löses upp.

Häll försiktigt den lätt vispade
grädden över baksidan på en sked.

Servera Irish Coffee utan
sugrör eller sked.


Jameson Irish Coffee
Irish Coffee, Irlands gåva till världens mest populära drinkar, är en relativt ny uppfinning.
Detta mot bakgrund av att den irländska whiskeyn druckits i dryga 1000 år. Irländarna har druckit whiskey i sitt te ända sedan tedrickandet populariserades på 1500-talet.
När transatlantflygningarna tog sin början i slutet av 2:a världskriget utgjorde Shannon Airport på västra Irland en mycket viktig anhalt för påfyllning av bränsle. Joe Sheridan
var vid denna tid barchef på Shannon Airport. Sheridan utgick från den traditionella drinken med whiskey i te och bytte så småningom ut te mot kaffe, vilket föll de många amerikanska passagerarna mer i smaken. Han tillsatte socker och toppade drycken med färsk vispgrädde.
Eftersom Shannon Airport var en viktig knutpunkt mellan öst och väst så spreds dryckens popularitet med rasande fart över hela världen. Restaurangen, Buena Vista i San Francisco hör till de första som lanserade drycken och i dag serverar man fler än 2000 Irish Coffee per dag.

Visningar: 2036
Inlagt 2012-02-17 20:10:27