Receptbeskrivning

Coq au vin

Ingredienser för
1.5 kg majskyckling
1 l rött vin
2 st röd lök(ar)
1 st morot
2 st lagerblad
200 g sidfläsk, rökt
400 g champinjoner små
400 g steklök
0.5 msk socker
0.5 msk maizena
salt och peppar


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Skölj kycklingen och skär bort vingspetsar och gump. Lägg i kastrull och slå på rödvinet, men spara ca 1 dl. Skala och skiva rödlök och morot och tillsätt i marinaden tillsammans med lagerblad. Låt marinera 12-24 timmar.

2. Koka upp grytan och låt puttra långsamt ca 1 1/2 timme tills kycklingen är genomkokt.

3. Tärna och knaperstek fläsket och låt det rinna av på hushållspapper. Stek champinjonerna i baconflottet. Skala steklökarna. Stek dem till gyllenbrun färg, tillsätt socker och ca 1 dl rödvin. Låt rödvinet koka in under lock. Tillsätt champinjoner och bacon.

4. Ta upp kycklingen och stycka den. Skär loss vingarna, dela låren mitt itu i leden och skär brösten i 3–4 bitar.

5. Koka ihop rödvinssåsen, sila av och red med maizena utblandat i lite vatten. Lägg i kycklingdelar, svamp, lök och bacon. Låt koka ca 5 minuter. Servera med potatis, pasta eller ris.

Recept: Mattias Montin


Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

Visningar: 486
Inlagt 2013-09-03 20:10:33