Receptbeskrivning
Puylinser med bakade tomater och gorgonzola
Cornelia Ny via Ica.se
Ingredienser
för
250 g små linser t ex puylinser
1 st liten rödlök
1 msk rödvinsvinäger
1 st vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
3 msk hackad färsk körvel (eller persilja)
3 msk skuren dill
150 g gorgonzola
2 msk olivolja
0.5 krm salt
2 krm svartpeppar
0.5 kruka timjan
2 msk balsamvinäger
1 st liten rödlök
1 msk rödvinsvinäger
1 st vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
3 msk hackad färsk körvel (eller persilja)
3 msk skuren dill
150 g gorgonzola
2 msk olivolja
0.5 krm salt
2 krm svartpeppar
bakade tomater
500 g plommontomater 0.5 kruka timjan
2 msk balsamvinäger
Beskrivning
Tomaterna:
Sätt ugnen på 125°C.
Skär varje tomat i 6 klyftor. Lägg dem med skalet ner på en bakpapperklädd plåt. Lägg timjankvistarna ovanpå tomaterna. Ringla över 1 msk balsamvinäger. Krydda med 1 tsk salt.
Rosta mitt i ugnen 1-1 1/2 timme, tills tomaterna är halvtorra. Släng timjankvistarna och låt tomaterna svalna lite.
Skala, halvera och skiva löken mycket fint. Lägg den i en bunke, häll på vinägern och strö över salt. Rör om och låt dra i några minuter, tills löken mjuknat lite.
Koka linserna mjuka enligt anvisning på förpackningen. Låt dem rinna av ordentligt. Blanda, medan de fortfarande är varma, med löken och salt.
Tillsätt olja, press i vitlök, spiskummin och peppar. Blanda ner örterna när linsblandningen svalnat något.
Lägg upp linserna på ett stort fat eller i en skål och varva med bitar av gorgonzola och tomater. Ringla över spadet från tomaterna och servera.
Sätt ugnen på 125°C.
Skär varje tomat i 6 klyftor. Lägg dem med skalet ner på en bakpapperklädd plåt. Lägg timjankvistarna ovanpå tomaterna. Ringla över 1 msk balsamvinäger. Krydda med 1 tsk salt.
Rosta mitt i ugnen 1-1 1/2 timme, tills tomaterna är halvtorra. Släng timjankvistarna och låt tomaterna svalna lite.
Skala, halvera och skiva löken mycket fint. Lägg den i en bunke, häll på vinägern och strö över salt. Rör om och låt dra i några minuter, tills löken mjuknat lite.
Koka linserna mjuka enligt anvisning på förpackningen. Låt dem rinna av ordentligt. Blanda, medan de fortfarande är varma, med löken och salt.
Tillsätt olja, press i vitlök, spiskummin och peppar. Blanda ner örterna när linsblandningen svalnat något.
Lägg upp linserna på ett stort fat eller i en skål och varva med bitar av gorgonzola och tomater. Ringla över spadet från tomaterna och servera.
Visningar: 646
Inlagt 2013-09-04 09:24:31

