Receptbeskrivning
Grönsaksgryta med örtbollar
Ingredienser
för
Beskrivning
FÖRBEREDELSER: 30 minuter
TlLLAGNlNG: 50 minuter
4 PORTlONER
1 msk olivolja
1 stor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 tsk milt paprikapulver
1 stor potatis, hackad
1 stor morot, skivad
400 g krossade tomater på burk
3,75 dl grönsaksbuljong
400 g orange sötpotatis, skuren i 1,5 cm stora kuber
150 g broccoli, delad i buketter
2 zucchini, skivade
125 g extra fint vetemjöl
20 g kylskåpskallt smör, tärnat
2 tsk hackad färsk slätbladig persilja
1 tsk färsk timjan
1 tsk hackad färsk rosmarin
80 ml mjölk
2 msk crème fraiche
1 Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt löken.
Fräs den på svag värme i 5 minuter eller tills den
är mjuk. Rör om då och då. Rör ner vitlök och
paprikapulver och fräs under omrörning i 1 minut.
2 Tillsätt potatis, morot, krossade tomater och
buljong. Koka upp, sänk sedan värmen och lät
sjuda under lock i 10 minuter. Lägg i sötpotatis,
broccoli och zucchini och sjud i ytterligare 10
minuter eller tills allt är genomkokt. Sätt ugnen
på 200°.
3 Sikta ner mjöl och 1 krm salt i en skål och tillsätt
smör. Arbeta in det med fingertopparna tills
blandningen fått en smulig konsistens. Rör ner
örterna och gör en grop i mitten. Häll ner mjölken
och blanda med en matkniv, ungefär som om du
skär något, tills blandningen bildar små klumpar.
Samla ihop degen och lägg den på ett lätt mjölat
bakbord. Dela den i åtta bitar och forma varje bit
till en kula.
4 Rör ner crème fraiche i grönsaksgrytan. Lägg upp den i en tvåliters ugnssäker form och fördela örtbollarna ovanpå. Grädda i ugnen i 20 minuter eller tills färgen är gyllengul och en provsticka förblir torr.
TlLLAGNlNG: 50 minuter
4 PORTlONER
1 msk olivolja
1 stor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 tsk milt paprikapulver
1 stor potatis, hackad
1 stor morot, skivad
400 g krossade tomater på burk
3,75 dl grönsaksbuljong
400 g orange sötpotatis, skuren i 1,5 cm stora kuber
150 g broccoli, delad i buketter
2 zucchini, skivade
125 g extra fint vetemjöl
20 g kylskåpskallt smör, tärnat
2 tsk hackad färsk slätbladig persilja
1 tsk färsk timjan
1 tsk hackad färsk rosmarin
80 ml mjölk
2 msk crème fraiche
1 Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt löken.
Fräs den på svag värme i 5 minuter eller tills den
är mjuk. Rör om då och då. Rör ner vitlök och
paprikapulver och fräs under omrörning i 1 minut.
2 Tillsätt potatis, morot, krossade tomater och
buljong. Koka upp, sänk sedan värmen och lät
sjuda under lock i 10 minuter. Lägg i sötpotatis,
broccoli och zucchini och sjud i ytterligare 10
minuter eller tills allt är genomkokt. Sätt ugnen
på 200°.
3 Sikta ner mjöl och 1 krm salt i en skål och tillsätt
smör. Arbeta in det med fingertopparna tills
blandningen fått en smulig konsistens. Rör ner
örterna och gör en grop i mitten. Häll ner mjölken
och blanda med en matkniv, ungefär som om du
skär något, tills blandningen bildar små klumpar.
Samla ihop degen och lägg den på ett lätt mjölat
bakbord. Dela den i åtta bitar och forma varje bit
till en kula.
4 Rör ner crème fraiche i grönsaksgrytan. Lägg upp den i en tvåliters ugnssäker form och fördela örtbollarna ovanpå. Grädda i ugnen i 20 minuter eller tills färgen är gyllengul och en provsticka förblir torr.
Visningar: 122
Inlagt 2013-09-07 09:19:54






80 min.jpg)