Receptbeskrivning
Spenatpaj
Ingredienser
för
Beskrivning
FÖRBEREDELSER: 45 minuter +
1 timme i kylskåp
TILLAGNING: 55 minuter
6 PORTlONER
Pajdeg
250 g vetemjöl
30 g kylskåpskallt smör, tärnat
4 msk olivolja
Fyllning
500 g färsk bladspenat
2 tsk olivolja
1 gul lök, finhackad
3 salladslökar, finhackade
200 g fetaost, smulad
2 msk hackad färsk slätbladig
persilja
1 msk hackad färsk dill
2 msk riven kefalotiriost
45 g kokt vitt ris
40 g pinjenötter, rostade och
grovhackade
1 krm riven muskot
0,5 tsk mald spiskummin
3 ägg, lätt uppvispade
1 Smöra en låg form, cirka 17 x 26
cm. Pajdeg: sikta ner mjöl och 1/2
tsk salt i en skäl. Tillsätt smöret och
arbeta in det med fingertopparna
tills blandningen fått en smulig
konsistens. Gör en grop i mitten
och häll ner oljan. Arbeta ihop med
händerna. Tillsätt 1 1/4 dl varmt vatten och blanda ihop degen med en matkniv
genom att skära igenom degen tills den blir till
små klumpar. Samla försiktigt ihop degen och lägg
över på ett mjölat bakbord. Tryck ihop den till en
kula och platta sedan till den till en kaka. Slå in
den i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 1 timme.
2 Ansa och skölj spenaten och hacka den grovt.
Lägg den i en kökshandduk och krama ur över-
flödig vätska. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg
i lök och salladslök och fräs på svag värme, utan
att det tar färg, i 5 minuter eller tills löken har
mjuknat. Lägg den sedan i en skål tillsammans
med spenaten och resten av ingredienserna till fyll-
ningen och rör om noga. Krydda med salt och
peppar efter smak.
3 Sätt ugnen på 200°. Kavla ut hälften av degen
mellan två ark bakplåtspapper, dra bort det
översta papperet, vänd ner degen i formen och låt
överflödig deg hänga ut över kanterna. Häll ner
fyllningen i degskalet. Kavla ut resten av degen
till en rektangel som är stor nog att täcka pajen.
Putsa bort överflödig deg. Pensla ovansidan med
lite olja, skär tre skåror på längden och tre på
snedden så att det bildas ett diagonalt rutmönster
på ovansidan. Skär två små snitt överst så att
ångan kan tränga ut.
4 Grädda paien i 45-50 minuter och täck över den
med ugnsfolie om ovansidan börjar bli för brun.
Pajen är klar när den släpper kanterna och glider
lite när man skakar formen lätt. Stjälp upp den ur
formen, lägg den på ett bakgaller och låt vila i 10
minuter. Skär den sedan i bitar och servera.
1 timme i kylskåp
TILLAGNING: 55 minuter
6 PORTlONER
Pajdeg
250 g vetemjöl
30 g kylskåpskallt smör, tärnat
4 msk olivolja
Fyllning
500 g färsk bladspenat
2 tsk olivolja
1 gul lök, finhackad
3 salladslökar, finhackade
200 g fetaost, smulad
2 msk hackad färsk slätbladig
persilja
1 msk hackad färsk dill
2 msk riven kefalotiriost
45 g kokt vitt ris
40 g pinjenötter, rostade och
grovhackade
1 krm riven muskot
0,5 tsk mald spiskummin
3 ägg, lätt uppvispade
1 Smöra en låg form, cirka 17 x 26
cm. Pajdeg: sikta ner mjöl och 1/2
tsk salt i en skäl. Tillsätt smöret och
arbeta in det med fingertopparna
tills blandningen fått en smulig
konsistens. Gör en grop i mitten
och häll ner oljan. Arbeta ihop med
händerna. Tillsätt 1 1/4 dl varmt vatten och blanda ihop degen med en matkniv
genom att skära igenom degen tills den blir till
små klumpar. Samla försiktigt ihop degen och lägg
över på ett mjölat bakbord. Tryck ihop den till en
kula och platta sedan till den till en kaka. Slå in
den i plastfolie och låt vila i kylskåpet i 1 timme.
2 Ansa och skölj spenaten och hacka den grovt.
Lägg den i en kökshandduk och krama ur över-
flödig vätska. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg
i lök och salladslök och fräs på svag värme, utan
att det tar färg, i 5 minuter eller tills löken har
mjuknat. Lägg den sedan i en skål tillsammans
med spenaten och resten av ingredienserna till fyll-
ningen och rör om noga. Krydda med salt och
peppar efter smak.
3 Sätt ugnen på 200°. Kavla ut hälften av degen
mellan två ark bakplåtspapper, dra bort det
översta papperet, vänd ner degen i formen och låt
överflödig deg hänga ut över kanterna. Häll ner
fyllningen i degskalet. Kavla ut resten av degen
till en rektangel som är stor nog att täcka pajen.
Putsa bort överflödig deg. Pensla ovansidan med
lite olja, skär tre skåror på längden och tre på
snedden så att det bildas ett diagonalt rutmönster
på ovansidan. Skär två små snitt överst så att
ångan kan tränga ut.
4 Grädda paien i 45-50 minuter och täck över den
med ugnsfolie om ovansidan börjar bli för brun.
Pajen är klar när den släpper kanterna och glider
lite när man skakar formen lätt. Stjälp upp den ur
formen, lägg den på ett bakgaller och låt vila i 10
minuter. Skär den sedan i bitar och servera.
Visningar: 94
Inlagt 2013-09-07 09:19:18






90 min