Receptbeskrivning

Släta kardemummabullar

Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
SLÄTA KARDEMUMMABULLAR
1 dl rapsolja eller 100 g mjölkfritt
margarin
5 dl sojamjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl
2-2 1/2 dl dinkelkli eller vetekli
1 1/2 dl rårörsocker
1 1/2 tsk malen kardemumma
1-1 1/2 dl russin
2 dl linfröslem eller vatten

Smält margarinet i en kastrull och tillsätt
sojamjölken, värm vätskan till 37 °C.
Smula sönder jästen i en degbunke och
strö över saltet. Skaka bunken och lät jästen
smälta.
Blanda de torra ingredienserna, mjöl, kli,
socker, kardemumma och russin i en annan
bunke.
Tillsätt lite degvätska till jästen och blanda
tills det inte finns några klumpar. Tillsätt res-
ten av degvätskan.
Blanda i de torra ingredienserna, lite i
taget. Spara lite av mjölet till utbakning. Det
är bättre att degen är lite lös när den ska jäsa
än att den är för fast.
Låt degen jäsa på dragfri plats i 1 timme.
Lägg 2 msk linfrön i 1 dl vatten i en kopp och
låt stå under tiden degen jäser.
Ta upp degen på bakbordet och knåda
den. Dela degen i 14 bitar och forma dem till
runda bullar.
Placera dem på smorda plåtar. Låt jäsa på
plåten i 30 minuter under bakduk. Sila bort
linfröna från vätskan (linfröslem). Pensla bul-
larna med vatten eller linfröslem innan de
gräddas.
Grädda bullarna i 10-12 minuter i 200 °C
i mitten av ugnen. Ställ gärna en kopp med
vatten i ugnen så att de bildas varm ånga i
ugnen. Det gör att bullarna får en lite mjuka-
re yta än de annars skulle ha fått.

Visningar: 414
Inlagt 2013-09-07 10:31:29