Receptbeskrivning

Ankbröst med rödvinssås och krämig potatisgratäng med chevre

Ingredienser för
2 st ankbröst
färska örter, t ex rosmarin och timjan
Garnering:
sockerärtor , kokta
ärtskott
Rödvinssås:
2 st vitlöksklyfta(or)
1 st schalottenlök
1 msk strösocker
4 msk smör
3 msk viltfond
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
maizena
Potatisgratäng med smak av chevre
1 kg potatis
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 st vitlöksklyfta(or)
1 msk kalvfond
150 g chevre
salt och svartpeppar


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
En utsökt lite franskinspirerad rätt är ugnsstekt ankbröst med fyllig rödvinssås och potatisgratäng smaksatt med chevre.


1. Fräs hackad vitlök, schalottenlök och socker i 2 msk smör.

2. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt småkoka och reducera tills hälften återstår, 30-40 minuter.

3. Sila av såsen och häll åter ned i kastrullen. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.

4. Vispa i 2 msk smör precis innan servering.

5. Putsa ankbrösten och snitta fettkanten i rutmönster. Salta och peppra.

6. Bryn köttet med fettsidan nedåt, 5 minuter.

7. Strö över örter och vänd bröstet och stek ytterligare 3 minuter.

8. Lägg över i en ugnssäker form, sätt i en köttermometer och stek ankbrösten i mitten av ugnen, 150 grader, tills innertemperaturen visar på 58-60 grader (rosastekt).

9. Ta ut köttet och låt vila insvept i folie cirka 10 minuter.


Potatisgratäng med smak av chevre


1. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i kastrull tillsammans med mjölk, grädde, pressad vitlök och fond.

2. Låt koka på SVAG värme i 10 minuter. Rör försiktigt mellan varven så att det inte bränner vid.

3. Dra kastrullen från värmen och smula ned chevren. Salta och peppra.

4. Häll över i en ugnssäker form och grädda i 225 grader varm ugn cirka 15 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda färdigt tills gratängen fått fin färg och potatisen känns mjuk. Det tar ytterligare 15-20 minuter.


Vintips

Nu är det dags att plocka fram en fin fransos! Vi föreslår en lätt och fruktig Pinot Noir, varför inte en Bourgogne?



Visningar: 6696
Inlagt 2013-09-19 09:00:16