Receptbeskrivning
Ankbröst med rödvinssås och krämig potatisgratäng med chevre
Ingredienser
för
2 st ankbröst
färska örter, t ex rosmarin och timjan
ärtskott
1 st schalottenlök
1 msk strösocker
4 msk smör
3 msk viltfond
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
maizena
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 st vitlöksklyfta(or)
1 msk kalvfond
150 g chevre
salt och svartpeppar
färska örter, t ex rosmarin och timjan
Garnering:
sockerärtor , koktaärtskott
Rödvinssås:
2 st vitlöksklyfta(or) 1 st schalottenlök
1 msk strösocker
4 msk smör
3 msk viltfond
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
maizena
Potatisgratäng med smak av chevre
1 kg potatis 2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 st vitlöksklyfta(or)
1 msk kalvfond
150 g chevre
salt och svartpeppar
Beskrivning
En utsökt lite franskinspirerad rätt är ugnsstekt ankbröst med fyllig rödvinssås och potatisgratäng smaksatt med chevre.
1. Fräs hackad vitlök, schalottenlök och socker i 2 msk smör.
2. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt småkoka och reducera tills hälften återstår, 30-40 minuter.
3. Sila av såsen och häll åter ned i kastrullen. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.
4. Vispa i 2 msk smör precis innan servering.
5. Putsa ankbrösten och snitta fettkanten i rutmönster. Salta och peppra.
6. Bryn köttet med fettsidan nedåt, 5 minuter.
7. Strö över örter och vänd bröstet och stek ytterligare 3 minuter.
8. Lägg över i en ugnssäker form, sätt i en köttermometer och stek ankbrösten i mitten av ugnen, 150 grader, tills innertemperaturen visar på 58-60 grader (rosastekt).
9. Ta ut köttet och låt vila insvept i folie cirka 10 minuter.
Potatisgratäng med smak av chevre
1. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i kastrull tillsammans med mjölk, grädde, pressad vitlök och fond.
2. Låt koka på SVAG värme i 10 minuter. Rör försiktigt mellan varven så att det inte bränner vid.
3. Dra kastrullen från värmen och smula ned chevren. Salta och peppra.
4. Häll över i en ugnssäker form och grädda i 225 grader varm ugn cirka 15 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda färdigt tills gratängen fått fin färg och potatisen känns mjuk. Det tar ytterligare 15-20 minuter.
Vintips
Nu är det dags att plocka fram en fin fransos! Vi föreslår en lätt och fruktig Pinot Noir, varför inte en Bourgogne?
1. Fräs hackad vitlök, schalottenlök och socker i 2 msk smör.
2. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt småkoka och reducera tills hälften återstår, 30-40 minuter.
3. Sila av såsen och häll åter ned i kastrullen. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.
4. Vispa i 2 msk smör precis innan servering.
5. Putsa ankbrösten och snitta fettkanten i rutmönster. Salta och peppra.
6. Bryn köttet med fettsidan nedåt, 5 minuter.
7. Strö över örter och vänd bröstet och stek ytterligare 3 minuter.
8. Lägg över i en ugnssäker form, sätt i en köttermometer och stek ankbrösten i mitten av ugnen, 150 grader, tills innertemperaturen visar på 58-60 grader (rosastekt).
9. Ta ut köttet och låt vila insvept i folie cirka 10 minuter.
Potatisgratäng med smak av chevre
1. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i kastrull tillsammans med mjölk, grädde, pressad vitlök och fond.
2. Låt koka på SVAG värme i 10 minuter. Rör försiktigt mellan varven så att det inte bränner vid.
3. Dra kastrullen från värmen och smula ned chevren. Salta och peppra.
4. Häll över i en ugnssäker form och grädda i 225 grader varm ugn cirka 15 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda färdigt tills gratängen fått fin färg och potatisen känns mjuk. Det tar ytterligare 15-20 minuter.
Vintips
Nu är det dags att plocka fram en fin fransos! Vi föreslår en lätt och fruktig Pinot Noir, varför inte en Bourgogne?
Visningar: 6937
Inlagt 2013-09-19 09:00:16

