Receptbeskrivning

Räkrisotto

Ingredienser för
2 msk olivolja
1 st schalottenlök(ar)
4 dl arborioris
20 g smör
2 dl vitt vin
0.5 l hönsbuljong (eller skaldjursbuljong)
100 g parmesanost
2 dl gröna ärtor
250 g sockerärtor
500 g räkor
salt och peppar


  15 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1 Koka upp vatten och blanda ut buljongen. Ställ den bredvid spisen. 2 Skala och finhacka löken. Värm en tjockbottnad gryta, håll i oljan och löken och stek långsamt tills löken mjuknar. 3 Höj värmen lite och häll i riset. Stek riset tills det är genomskinligt och grytan är nästan torr så att riset rostas. Det får inte bli brynt. 4. Slå på vinet och låt det sugas upp av riset. 5. Slå på en slev varm buljong. Risotton blir bäst om man häller på en slev buljong i taget och rör om hela tiden. När vätskan har kokat in slår man på nästa slev och fortsätter tills riset är färdigt. Det skall vara genomkokt men ändå ha tuggmotstånd och kärna. 4. Riv parmesanen grovt. Dra kastrullen av plattan och blanda ner i det färdigkokta riset. Smaka av med salt och peppar. Variationer:
Svamprisotto: Byt ut buljongen mot svampbuljong. Fräs schalottenlök och lite god svamp i smör. Blanda svampen i det färdigkokta riset. Martini bianco istället för vitt vin. Delux: Tryffelolja lyfter smaken ett par snäpp på risotto och även pastarätter som innehåller parmesan och grädde. Ett par stänk gör dig till kvällens hjälte.

Visningar: 484
Inlagt 2013-09-19 09:55:02