Receptbeskrivning

Gammaldags älgstek

Ingredienser för
kg benfri älgstek
marinad:
1 dl rapsolja
1 dl vinäger
1 porter
2 gula lökar, i klyftor
1 morot, skivad
1 rotselleri, strimlad
1 lagerblad
10 enbär
6 vitpepparkorn
1 msk krossade korianderkorn
sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
silad sky från stekningen
1 dl vispgrädde
salt och peppar
1 msk messmör
1 msk vinbärsgelé


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Blanda olja, vinäger och porter till marinaden. Skär löken i klyftor, skiva moroten och strimla rotsellerin. Lägg i köttet i en plastpåse, slå i marinaden med grönsakerna och lägg påsen i kylen 1 dygn. Vänd påsen ett par gånger.
2. Värm ugnen till 175°. Ta upp köttet och torka det torrt. Krydda med salt och peppar och lägg det på galler över en långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Lägg grönsakerna och marinaden i pannan. Stek mitt i ugnen tills termometern visar 70-75 grader. Låt steken vila.
3. Sila och skumma marinaden. Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull, späd med steksky och grädde och småkoka ca 10 minuter. Smaka av såsen med messmör och lite gelé. Sås, gelé och kokt brysselkål är gott till.

Visningar: 778
Inlagt 2013-09-24 20:46:08