Receptbeskrivning
Gammaldags älgstek
Ingredienser
för
kg benfri älgstek
marinad:
1 dl rapsolja
1 dl vinäger
1 porter
2 gula lökar, i klyftor
1 morot, skivad
1 rotselleri, strimlad
1 lagerblad
10 enbär
6 vitpepparkorn
1 msk krossade korianderkorn
sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
silad sky från stekningen
1 dl vispgrädde
salt och peppar
1 msk messmör
1 msk vinbärsgelé
marinad:
1 dl rapsolja
1 dl vinäger
1 porter
2 gula lökar, i klyftor
1 morot, skivad
1 rotselleri, strimlad
1 lagerblad
10 enbär
6 vitpepparkorn
1 msk krossade korianderkorn
sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
silad sky från stekningen
1 dl vispgrädde
salt och peppar
1 msk messmör
1 msk vinbärsgelé
Beskrivning
1. Blanda olja, vinäger och porter till marinaden. Skär löken i klyftor, skiva moroten och strimla rotsellerin. Lägg i köttet i en plastpåse, slå i marinaden med grönsakerna och lägg påsen i kylen 1 dygn. Vänd påsen ett par gånger.
2. Värm ugnen till 175°. Ta upp köttet och torka det torrt. Krydda med salt och peppar och lägg det på galler över en långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Lägg grönsakerna och marinaden i pannan. Stek mitt i ugnen tills termometern visar 70-75 grader. Låt steken vila.
3. Sila och skumma marinaden. Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull, späd med steksky och grädde och småkoka ca 10 minuter. Smaka av såsen med messmör och lite gelé. Sås, gelé och kokt brysselkål är gott till.
2. Värm ugnen till 175°. Ta upp köttet och torka det torrt. Krydda med salt och peppar och lägg det på galler över en långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Lägg grönsakerna och marinaden i pannan. Stek mitt i ugnen tills termometern visar 70-75 grader. Låt steken vila.
3. Sila och skumma marinaden. Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull, späd med steksky och grädde och småkoka ca 10 minuter. Smaka av såsen med messmör och lite gelé. Sås, gelé och kokt brysselkål är gott till.
Visningar: 849
Inlagt 2013-09-24 20:46:08

