Receptbeskrivning

Mammas smörgåstårta (m.e.)

Ingredienser för
6 st landgångsbröd (skivor)
Kaviarröra
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 dl kaviar, med dill (i tub, t.ex. kalles)
2 krm pepapr
2 krm salt (ev. smaka av, kaviar är salt)
Äggröra
3 st ägg hårdkokta
2 burk färskost pepparrot , á 125g
3 msk crème fraiche (eller gräddblandning)
0.5 dl gräslök (hackad)
Kräftröran
1 burk kräftstjärtar, i lag , 400g (kan ersättas med räkor)
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 st rödlök , finhackad
0.5 dl dill hackad
citron (saft)
Dekoration
200 g lax, kallrökt , i skivor
1 burk rom (röd 80g)
1 kruka sallad
0.5 dl dill hackad
300 g räkor skalade
10 st rädisor skivade
1 st gurka skivad
1 st citron skivad
0.5 dl rödlök , finhackad
2 st ägg hårdkokta


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Detta är en av två tårtor jag gjorde under ett smörgåstårtmaraton. Den andra var vegetarisk och den kallade jag för Natashas tårta ifall du vill titta på den.
Själva tårtan kan (och bör alltid tycker jag) göras klar en dag före servering. Dekorationen läggas på strax innan tårtan ska ätas. Lägg remsor av smörpapper instuckna en bit under bröden för att skydda underlaget medan du arbetar med tårtan. När tårtan är klar drar du bara bort remsorna.

Börja med att koka äggen och låt dem svalna, gör sen rörorna och skär kanterna av brödet. Man behöver inte göra det men jag tycker det blir godare.

Kaviarröra (till toppen och runt om): Vispa grädden hårt och vispa därefter i crème fraiche. Smaksätt med kaviar med dill smak, salt och peppar.
(spara ev. lite av blandningen på sidan om innan du blandar i kaviarn)

Äggröra (första lagret): Hacka äggen och blandat med Philadelphia ost pepparrot. Blanda i lite crème fraiche eller ta lite av crème fraiche/grädde röran. Detta är bara för att få en bredbar konsistens. Man kan även köra lite majonnäs i. Hacka och blanda i gräslöken.
Smaka av med peppar och salt.

Kräftstjärtsröra (andra lagret): Häll bort lagen och hacka kräftor. Låt de torka på hushållspapper. Kan du få ta i kräftor utan lag, jag hittade några på Konsum så är de bättre. Hacka rödlöken fint. Blanda crème fraiche och majonnäs med rödlöken.
Blanda i dill och smaka av med lite citron om du vill, salt och peppar.

Lägg ut första lagret av bröd. Smöra ev. om du vill. Lägg på äggröran. Nytt lag med bröd, lägg på kräftröran. Sista lagret med bröd. Bred kaviarröran runt om och ovanpå. Plasta in och ställ i kylskåpet för imorgon. Skala räkorna så har du det gjort.

Dag två, dekorera tårtan: skiva rädisor, gurka, ägg och citron, hackad dill. Sätt salladsblad runt kanterna. Lägg laxrosor, klickar av stenbitsrom, rödlök, räkor, ägg på toppen.
(Eller vad du tycker om :) )

Visningar: 487
Inlagt 2013-09-26 08:27:12